4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Vlasnik prve privatne banke u Jugi: Ko je bio Ibrahim Dedić iz Ćukova kod Bihaća čije ubistvo je rasvjetljeno nakon 20 godina

Dedić je ubijen 3. jula 1999. oko 23.30 sati, dok je izlazio iz zgrade u Ivekovićevoj ulici na zagrebačkim Sveticama, gdje je imao stan i poslovnicu Promdei banke. U njega su pucali napadači iz crnog BMW-a. Bila je to klasična sačekuša kakvih je krajem 1990-tih u Zagrebu bilo mnogo.

Dedića su ubojice izrešetale s više hitaca, spominjalo ih se čak 20. Susjedi su, međutim, čuli svega tri. Ni ubojice ni nalogodavci te likvikdacije do sada su bili potpuno nepoznati.

Telegram je nedavno pisao o pravnoj borbi Dedićevog sina s državom. Naime, Alen Dedić tvrdi kako se na istrazi ubojstva njegovog oca nije radilo dovoljno te kako država njegovog oca nije zaštitila unatoč tome što je prijavljivao ozbiljne prijetnje. Sada su se, izgleda, stvari u istrazi ipak pokrenule.

KO JE BIO IBRAHIM DEDIĆ?
Ibrahim Dedić bio je jedna od najkontroverznijih osoba na privrednoj sceni bivše Jugoslavije i Hrvatske. Rođen je 1947. u mjestu Ćukovi kod Bihaća. Djetinjstvo je proveo u Ljutočkoj dolini. Kako stoji u jednoj od njegovih biogafija, u Zagrebu je studirao pravo, a 1977. postao je otac, kada mu se rađa sin.

Tokkom osamdesetih godina osniva nekoliko poslovnih obrta, da bi 1989. godine otvorio Promdei banku, prvu privatnu banku na prostoru bivše SFRJ. Kako je došao do početnog kapitala pitanje je na koje se u ono vrijeme moglo dobiti niz različitih odgovora – od toga da je zaradio na privremenom radu u Njemačkoj, do toga da je novac zgrnuo ilegalnim poslovima.

U svakom slučaju, početak ratnih događanja na prostorima Balkana, te velika inflacija koja im je prethodila, učinili su da prva privatna banka ostvari veliki profit. Prvu poslovnicu otvorio je upravo u Ivekovićevoj ulici 17, u zgradi u kojoj je i živio. Kasnije će njegova banka imati 43 poslovnice diljem Hrvatske, te Bosne i Hercegovine i Slovenije.

SVI POSLOVI IBRAHIMA DEDIĆA
Dedićeva banka konstantno je bila pod nadzorom. Samo u jesen 1990. u njoj je obavljeno 486 kontrola i revizija. U novembru 1992. u poslovnici Promdei banke u Kopru pronađeni su krivotvoreni tolari zbog čega je slovenska policija uhitila Dedića. U zatvoru je proveo osam mjeseci.

Kasnije su čelnici Narodne banke BiH procesuirani u Sarajevu zbog sumnjivih odnosa te banke s Promdei bankom, točnije višemilijunskih iznošenja efektive, konverzije deviznih valuta i transfera deviznih sredstava, iako Promdei banka navodno nije uživala rejting neophodan za bankarske transakcije. Međutim, te optužbe na sudu nisu dokazane.

I tokom Domovinskog rata Ibrahim Dedić je u Hrvatskoj izazivao veliku pozornost. Naime, u njegovoj banci mogle su se nabaviti baš sve svjetske valute, doduše uz visoke provizije, a i kredite je plasirao uz visoke kamate i upis hipoteke. Za vrijeme ratnih zbivanja u BiH Dedić je pomagao muslimanskim izbjeglicama, dijeleći im hranu i ostale potrepštine ispred džamije u Folnegovićevom naselju.

TVRDIO DA SU GA POKUŠALI UBITI 7 PUTA
Spominjali su se u to vrijeme i Dedićevi poslovi s Fikretom Abdićem zvanim Babo, čelnikom samoprozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Abdić će kasnije u Hrvatskoj biti pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Zapadnoj Bosni. Sin Ibrahima Dedića tvrdi da je imovina njegovog oca u jednom trenutku dosezala i 53 miliona njemačkih maraka, odnosno da je dnevno zarađivao oko sto hiljada maraka.

Na kontroverznog bankara, prema službenim informacijama, pucano je dva puta. On je tvrdio da su ga čak sedam puta pokušali ubiti, te da mu se konstantno prijetilo i da ga se ucjenjivalo. U jednom navratu od njega je traženo dva miliona njemačkih maraka.

MNOGI SU GA OPTUŽIVALI DA IZMIŠLJA
Prvi pokušaj ubojstva Ibrahima Dedića dogodio se u prosincu decembru 1997. godine. Svega nekoliko sedmica kasnije, 12. januara 1998. ponovno je pucano na njega. Tada mu je prostrijeljen vrat. Iz bolesničke postelje govorio je kako ga ucjenjuju za dva miliona njemačkih maraka, ali da nitko ništa ne poduzima. Mnogi su mu se čak podsmjehivali i govorili da izmišlja.

“Kada su ga ubili rekli su ‘gledaj, ovaj čovjek je bio u pravu kada je upozoravao’, ali šta je to vrijedilo kada su ga ubili, bio je komentar bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je Dedićeva upozorenja usporedio s javnim istupima suvlasnika Nacionala Ive Pukanića kojem se također ozbiljno prijetilo, prije nego što je likvidiran.

Dedić je sahranjen u svom rodnom mjestu Čukovi pored Bihaća.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe