18.2 C
Bihać
Četvrtak, 26 Maja, 2022

Vlada USK: Pored ostalog razmatrana izrada strategije razvoje zdravstva za period 2021.-2026. godina

Ministri u Vladi USK dali su danas zeleno svjetlo za izradu Strategije u oblasti zdravstva. Ona bi u petogodišnjem periodu trebala ponuditi konkretna rješenja za unapređenje ove oblasti kroz jačanje tercijarnih zdravstvenih usluga. Plan je da Strategija bude izrađena do kraja godine, kako bi se od 2021. godine krenulo u njenu realizaciju…

Članovi Vlade USK na danas održanoj sjednici razmatrali su, pored ostalog, Prijedlog Odluke o izradi Strategije razvoja zdravstva za period od 2021- 2026. godine.

Za izradu Strategije iduće godine u budžetu će biti izdvojeno 30.000 KM, a nosilac poslova je Zavod zdravstvenog osiguranja uz resorno ministarstvo. Ovaj dokument, naglasila je ministrica Nermina Ćemalović, vrlo bitan za sektor zdravstva jer će uspostaviti pravni okvir za realizaciju projekata po modelu javno privatnog partnerstva. Mnogi od njih realizirali bi se u Kantonalnoj bolnici – poput invazivne kardiologije, onkologije i radiologije, a namjera je Lječilište „Gata“ razvijati u pravcu turističko – rekreativnog centra.

Ministri su danas prihvatili i Izvještaj o žetvi strnih žita koja je ove godine izvršena na značajno većim površinama nego prijašnjih godina. Uz poticaje iz kantonalnog budžeta, sjetvene površine povećane su za 320 hektara, a prinosi pojedinih kultura, pšenice, raži, ječama i zobi uvećani su od 25 do 50 procenata.

Donesen je i zaključak kojim se Poljoprivredni zavod USK zadužuje da aktivira robne rezerve i otkupi viškove u poljoprivrednoj proizvodnji te ujedno osigura dodatna sredstva za jesenju sredstvu i sačini program otkupa eventualnih viškova u 2021. godini.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se