14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

VLADA USK: “Hitna potreba za uspostavljanjem tranzicionog kampa za prihvat migranata van naseljenih područja”

Danas je u kabinetu premijera Unsko-sanskog kantona održan sastanak sa predstavnicima sa Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Premijer USK Mustafa Ružnić i šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auweraert razgovarali su o mjerama koje su poduzimaju na području ovog kantona sukladno naredbama nakon što je proglašeno stanje nesreće zbog coronavirusa .

Ružnić je informisao o naredbama koje je USK donio a odnose se na migrantsku populaciju te podrazumijevaju da Služba za poslove sa strancima, u saradnji sa IOM, unutar svih privremenih prihvatnih centara u USK, a čiji su upravitelji (Bira i Borići u Bihaću, Sedra u Cazinu i Miral u Velikoj Kladuši), odrede izolacione prostorije u koje bi se mogli izmjestiti sumnjivi slučajevi migranata i tražioca azila iz tog prihvatnog centra te vršenje nadzora nad poštivanjem mjera samoizolacije u izolacionim sobama ovih prihvatnih centara. Zabranjeno je kretanje i izlazak migranata izvan privremenih prihvatnih centara na području USK (Bira, Miral, Sedra, Borići), kao i svaki drugi vid kretanja migranata na području USK kao i prevoz .

Na sastanku se razgovaralo i o hitnoj potrebi uspostavljanja tranzicionog kampa za prihvat migranata na lokaciji, van naseljenih područja, za koju postoji saglasnost Gradskog vijeća Bihaća. Ovo bi, prioritetno, doprinijelo naporima za širenje zaraze korona virusom, te vodilo i konačnom zatvaranju kampa BIRA , rečeno je.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe