16.6 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Vlada FBiH predlaže izmjene Zakona o radu, sindikat tvrdi da se radi o umanjenju prava

IZVORavaz.ba

Vlada Federacije BiH predložila je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu u kojem je ostavljena mogućnost poslodavcu da za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja u FBiH, jednostranom odlukom uputi radnika na čekanje.

Prijedlog Vlade FBiH sadrži 11 članova i većina ih je, prema mišljenju sindikata, na štetu radnika. Izmjene se odnose na skraćivanje i preraspodjelu radnog vremena, slanje radnika na godišnji odmor, plaćena i neplaćena odsustva, upućivanje radnika na čekanje, umanjenje plaće…

Poslodavcima kojima je zabranjen rad za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće i kojima je za to vrijeme opao prihod od najmanje 35 posto, ostavlja se mogućnost da jednostranom odlukom upute radnika na čekanje posla u najdužem trajanju od tri mjeseca.

Pored toga, poslodavcu je novim izmjenama i dopunama ostavljena mogućnost da za vrijeme proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće uputi radnika na neplaćeno odsustvo u trajanju od najduže 20 dana u toku jedne kalendarske godine. Također, za vrijeme proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće, poslodavac, prema predloženim izmjenama i dopunama, može izvršiti skraćivanje radnog vremena za sve ili pojedine radnike, o čemu donosi posebnu odluku.

Prema prijedlogu Vlade FBiH, poslodavac može jednostranom odlukom radnicima izvršiti umanjenje plaće po osnovu broja radnih sati za koje je radno vrijeme skraćeno, s tim da se plaća može umanjiti najviše do iznosa od 35 posto od ugovorene plaće radnika i poslodavca. Dodaje se da se uvodi mogućnost da jednostranom odlukom poslodavac radnika uputi na korištenje preostalog godišnjeg odmora iz prethodne kalendarske godine, kao i na korištenje godišnjeg odmora iz tekuće kalendarske godine.

Savez samostalnih sindikata BiH poručio je da bi usvajanje predloženih izmjena i dopuna Zakona o radu u oba doma Parlamenta FBiH bilo nedopustivo.

Savez osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo pozvao je sve sindikalne organizacije, granske sindikate i sve radnike u FBiH da dignu svoj glas protiv ovog vrlo lošeg i jako štetnog “Zakona po slobodnoj volji poslodavaca”.

– Ove izmjene i dopune imaju sve kapitalističke i neoliberalističke karakteristike i u epidemijskoj krizi koju trpe i država, i radnici, i poslodavci, od radnika se pokušava napraviti rob i potrošni materijal, zaštititi samo kapital poslodavaca, a vlast, kao inače, želi sačuvati svoje materijalne benefite i ugodnost fotelja – istaknuli su iz SOOOFBiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe