13.1 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Vlada FBiH: Odluka o dodjeli sredstava bit će poništena!?

IZVORavaz.ba

Posljednju odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama i gradovima u borbi protiv koronavirusa, čelnici određenih lokalnih zajednica su doveli u pitanje. Reagirali su mnogi zvaničnici, a kako prenose mediji odluka će biti poništena.

Inače, prema navedenoj spornoj odluci, Tešanj s tri zaražena je dobio 30.000 KM, a Kupres bez zaraženih osoba je dobio 700.000 KM finansijske pomoći. Na vrhu liste je Novi Travnik s 1,2 miliona KM pomoći.

Iako kriterij za raspodjelu novca nije bio broj zaraženih osoba, on bi prema mišljenju mnogih svakako trebao biti bitan s obzirom na to da su troškovi medicinskog osoblja uvećani zbog vanrednih situacija. Time je i sama namjena finansijske pomoći za kapitalne i infrastrukturne projekte u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 te sanaciju posljedica nastalih usljed proglašenja pandemije.

Vlada Federacije BiH za kriterije raspodjele novca uzimala je, pak, broj stanovnika, površinu općine te broj učenika u osnovnim i srednjim školama, ali raspodjela novca dovela je u pitanje sve ove kriterije.

Tako na spisku finansijske pomoći prednjači Novi Travnik s 1,2 miliona KM, zatim Živinice i Kupres sa po 700.000 KM, Široki Brijeg 550.000 KM i drugi, dok se na dnu liste nalaze Banovići, Drvar, Donji Vakuf, Ilijaš, Visoko, Bosansko Grahovo i Foča sa po 40.000 KM te na posljednjem mjestu s najmanjim iznosom Tešanj koji je dobio tek 30.000 KM.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe