14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Vlada FBiH dodijelila 30 miliona za zdravstvo – za USK 0 KM

Odobrena je raspodjela zdravstvenim ustanovama u FBiH čiji je osnivač Federacija BiH i to Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla po 10.000.000 KM.

Svrha programa je osiguravanje dostignutog nivoa standarda sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga sekundarnog i tercijernog nivoa zdravstvene zaštite koje se pružaju pacijentima s cijelog teritorija Federacije BiH kroz održavanje i poboljšanje likvidnosti javnih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Federacija BiH, zadovoljavanje zdravstvenih potreba pacijenata s cijelog teritorija Federacije BiH, a koji su korisnici zdravstvenih usluga javnih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Federacija BiH, tipa sveučilišno-kliničkih bolnica, osiguranje kontinuiranog pružanja sigurnih i kvalitetnih zdravstvenih usluga sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u ovim javnim zdravstvenim ustanovama.

U okviru ovog programa sredstvima transfera će biti izmirien dio dospjelih obaveza po osnovu nabavke lijekova i drugog potrošnog materijala, te servisiranje i zanavljanje neophodne medicinske opreme zbog dotrajalosti, neophodnih za osiguravanje kontinuiteta u pružanju zdravstvenih usluga u ovim javnim zdravstvenim ustanovama.

Ova sredstva bit će isplaćivana mjesečno, a na osnovu zahtjeva korisnika sredstava.

Sramno je da se ovako diskriminatorski dijele sredstva, a da recimo USK ili ZDK, koji takodjer imaju kantonalne bolnice nisu dobili niti jedne KM. Posebno je sramno da u toj Vladi FBiH sjede ministri iz tih kantona Šemsudin Dedić iz USK i Amir Zukić iz ZDK koji podrže ovakvu raspodjelu, bez da osiguraju 1 KM za svoje izborne jedinice i baze iz kojih dolaze. Sramotno je to i sigurno ći birači znati to kazniti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe