Više od 30 milijardi dolara treba za vakcinu

Više od 30 milijardi američkih dolara bit će potrebno za testove, vakcine i liječenje oboljelih od korona virusa, saopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uoči subotnje donatorske konferencije.

Svjetska zdravstvena organizacija i njeni partneri su krajem aprila pokrenuli međunarodnu inicijativu nazvanu „ACT Accelerator“ kako bi se ubrzali razvoj i proizvodnja te omogućio jednak pristup vakcini i terapiji protiv korona virusa.

„Inicijativi će biti potrebno 31,3 milijardi dolara tokom narednih 12 mjeseci“, navode iz WHO-a i dodaju kako je za sada obećano 3,4 milijardi dolara.

Donatorski koncert

„Dakle, treba nam još 27,9 milijardi dolara, od kojih 13,7 milijardi za pokrivanje hitnih potreba“, navela je organizacija i dodala kako je to neophodna investicija zbog zdravlja ljudi i nastavka ekonomije.

Prema posljednjim podacima, u svijetu su od korona virusa umrle najmanje 487.274 osobe dok je zaraženo više od 9.604.040 ljudi.

U Briselu je za subotu zakazana donatorska konferencija, a istovremeno će biti organiziran koncert na kojem, između ostalih, trebaju nastupiti Shakira, Justin Bieber i grupa Coldplay.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe