Vilijam Edvards: Stabilnost i sigurnost BiH od vitalne su važnosti za NATO

IZVORavaz.ba

Stabilnost i sigurnost BiH od vitalne su važnosti za NATO savez. Kazao je to u intervjuu za „Dnevni avaz“ komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Vilijam Edvards (William J. Edwards).

– Kao prvo, u potpunosti podržavamo vlasti BiH u njihovim reformskim ciljevima. Sva NATO partnerstva su individualna i jedinstvena jer su zasnovana na zahtjevima, i to isto važi i za odnos NATO-a s BiH. Na vlastima BiH je da zacrtaju ciljeve i oblasti saradnje sa Savezom. NATO u potpunosti poštuje suverenitet BiH – naglasio je Edvards.

Program reformi
Dodao je da je, što se tiče saradnje BiH s NATO-om, Savez pozdravio podnošenje dokumenta Program reformi BiH u decembru prošle godine.

– O dokumentu je razgovarano na tehničkom nivou i smatra se dobrom osnovom za nastavak saradnje između NATO-a i BiH. Kako će BiH nastavljati s provedbom reformi sadržanih u Programu, NATO će pružati podršku vlastima u ovim nastojanjima, a radujemo se i nastavku naših stalnih razgovora o saradnji između NATO-a i BiH i regionalnoj sigurnosti – pojasnio je Edvards.

Naglasio je da je program ”Partnerstvo za mir” i dalje vrlo važan instrument za BiH da jača svoju saradnju s NATO-om i nastavi putem reformi na dobrobit svih građana BiH.

Jačanje institucija
Dodao je da je NATO štab Sarajevo u svom sadašnjem obliku u BiH prisutan u proteklih 15 godina, a prisustvo, fokus i angažman Štaba će i dalje biti u cilju pružanja podrške zemlji u jačanju njenih institucija, demokratskih vrijednosti, vladavine prava, reformi u zemlji i dobrosusjedskih odnosa, što je sve od vitalne važnosti za stabilnost i sigurnost BiH i cijelog regiona.

– U ovom trenutku dok razgovaramo, i same NATO zemlje nastavljaju se boriti s pandemijom. Ipak, saveznici su odgovorili na poziv BiH za pomoć. Pomoć je uručena nizu institucija u cijeloj zemlji, NATO saveznici i partneri nastavljaju biti tu jedni za druge i pružati podršku jedni drugima tokom pandemije, kroz razne NATO aranžmane, bilateralnu pomoć ili pružanje podrške zemljama u njihovim nastojanjima u domenu civilne zaštite – istakao je Edvards.

Važnost snažnih i sposobnih institucija
– Krize, kakva je COVID-19 pandemija, pokazuju važnost snažnih i sposobnih institucija koje rade na dobrobit svih građana. NATO već 15 godina radi na jačanju institucija u BiH. NATO želi pohvaliti nastojanja BiH u borbi protiv pandemije, odnosno predanost i nesebičnu posvećenost onih koji su na prvim linijama. Saveznici će i dalje biti predani pružanju podrške BiH – istakao je Edvards.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe