11 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

Vijeće ministara zatvorilo aerodrome u BiH

IZVORavaz.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Prijedlog odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini, a čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Privremeno se zatvaraju međunarodni granični prijelazi za promet putnika i to: Aerodrom Sarajevo, Aerodrom Mostar, Aerodrom Banja Luka i Aerodrom Tuzla.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici zabranilo je ulazak u Bosnu i Hercegovinu svim stranim državljanima, u okviru mjera borbe protiv koronavirusa. Izuzetak je napravljen samo u slučaju vrlo rijetkih kategorija, kao što su EUFOR, NATO i tako dalje, a kako je ranije i najavio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Usvojen Nacrt budžeta
Vijeće ministara BiH danas je usvojilo i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodne obaveze za 2020. godinu, koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

– Odluka je usvojena sa sedam glasova za i tri glasa protiv. Protiv su glasali ministar Košarac, ministarMitrović i ja – rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH nakon sjednice.

Ova odluka je upućena Predsjedništvu Bosne i Hercegovine koja je formalni predlagač za dalje procedure, dodao je Tegeltija.

– Podsjetit ću vas da smo na sjednici 5.marta imali na dnevnom redu odluku o privremenom finansiranju, da sam tada ja zajedno sa kolegama iz RS glasao protiv odluke o privremenom finansiranju iz razloga što smo smatrali da je BiH potreban budžet, a ne odluka o privremenom finansiranju – rekao je Tegeltija.

Ostale odluke
Vijeće ministara BiH usvojilo je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period april – juni 2020. godine, Prijedlog odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, Prijedlog odluke o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu, Prijedlog odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povrata već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona (COVID – 19) i Informaciju o regionalnim mjerama za olakšavanja prometa vitalnih proizvoda uslijed krize uzrokovane virusom korona.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe