Video – Zele Lipovača: svi pjevači na jednu stranu, Tifa na drugu

Bend Divlje jagode proslavu 40 godina karijere započeo je objavljivanjem albuma “Jukebox”, koji je izdan pod labelom Croatia Recordsa. Album je nastajao skoro dvije godine – a simbolizuje početke benda.

Nekim starim hitovima dao je novi sjaj, dok je “Jukebox” pun i novih ostvarenja.

Sead Zele Lipovača, osnivač i frontmen ovog benda na ovom albumu uspio je okupiti sve muzičare i pjevače s kojim je sarađivao minule četiri decenije. “Jukebox” evocira stare uspomene, pravi nove, a naslovna numera posvećena je Mustafi Ismailovskom – Mucu, klavijaturisti originalne postave benda.

Istakao je kako mu je ovo jedan od najzahtjevnijih albuma do sada.

“Pokušao sam da sve ovo što se dešavalo u ovih 40 godina stavim u tu kutiju. Od naše publike, svih koji su prošli kroz Divlje jagode. Nažalost, prisjećamo se i našeg prvog klavijaturiste, Muca, koji dugo nije s nama. Numera Jukebox i spot je najviše njemu posvećen”, rekao i dodao:

“Ovaj album je bitno drugačiji i dođe nekako kao šlag na prvih 40 godina”, poručio je Zele Lipovača za N1.

Tokom snimanja prisjetili su se svega što se dešavalo, rekavši da su Divlje jagode posebna priča zbog svega što se dešavalo s bendom tokom četiri decenije rada.

Na pitanje – ko je bio najbolji pjevač Divljih jagoda – Lipovača je rekao:

“Nema najboljeg, ali postoji neko ko nema konkurenciju. Tifa. On nema nikakvu konkurenciju. On je toliko bolji od svih pjevača u regiji, svi pjevači na jednu stranu, Tifa na drugu. Kad se svi skupe – Tifa je opet bolji”.

Na snimanju albuma je bilo mnogo dobre energije, ali:

“Sa Tifom nije bilo najlakše ovog puta. Ni ranije nije bilo. Vjerovatno je neke stvari drugačije posložio, onda je možda vidio – ova je OK. Tako da, nemam problema s Tifom, iako smo sušta suprotnost, znamo se od osamdesete godine”, ispričao je.

“Tifa je primarno emocija. Bog mu je dao glas. Ima i više frekvencija u glasu nego što treba. Njegova svaka riječ pogađa onoga koji to sluša. To je Tifa. Možda nema visinu koju je nekada imao – to nisu godine nego način života”, ispričao je Lipovača.

Lađa Divlje jagode još plovi – poruka je Lipovače za N1.

Novi studijski album spoj je pjesama koje su odgajale rock generacije, od onih koje često izvode na koncertima do onih koje su zaslužile puno više pozornosti.

„Ulica na lošem glasu“, „Zbog tebe draga“, „Sama si“, „Zauvijek tvoj“, „Sarajevo, ti i ja“, „Nemam ništa protiv“ i „Zvijezda sjevera“ stižu u potpuno novim aranžmanima i donose zvuk koji govori da su Divlje jagode i danas kao i uvijek do sada ukorak s vremenom, što je Lipovača i kazao tokom gostovanja.

Uz nabrojane remake-ove na albumu se nalaze i potpuno nove pjesme, „Virtualni svijet“,“Znamo da je kraj“, „Dug je bio put“, te instrumentalna obrada Beethovenove skladbe „Za Elizu“. U pjesmi „Dug je bio put“ bendu se pridružio i reper Stoka.

Promocija albuma u Sarajevu bit će održana 24. februara.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe