14.1 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

VIDEO Uskoro restauracija: Stari grad Ostrožac posjećuje hiljade turista, ali u dvorac se ulazi na vlastitu odgovornost

Dvorac Lotara Von Berksa koji se nalazi na Starom gradu Ostrošcu uskoro će biti obnovljen sredstvima Federalne vlade koja je za ovaj projekt Vladi kantona doznačila dva miliona maraka. Turistička atrakcija i nacionalni spomenik godinama je bio prepušten vremenu, tako da su prostorije dvorca već dugo opasne za posjetioce. Od 8. novembra 2013. godine tvrđava Ostrožac nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i godišnje je posjeti više hiljada turista…

– Tvrđava Ostrožac je nesumnjivo najimpozantnija građevina na prostoru USK. Kroz stoljeća je izgrađivana i dograđivana i do danas nije izgubila na svojoj privlačnosti. Međutim, određeni dijelovi tvrđave nagrizao je zub vremena, te se nalazi u prilično lošem stanju. Unazad nekoliko godina postoji ideja i potreba za restauracijom dvorca i sve su prilike da će se to ubrzo i desiti, jer je Federalna vlada za te namjene doznačila dva miliona maraka. Proteklih godina u sanaciju tvrđave uložena su određena sredstva, međutim nedovoljna da bi posjetioci bili potpuno bezbjedni.

Centar za kulturu i turizam Grada Cazina digitalnim rješenjima nastoji podići kvalitet turističke ponude, a posljednja inovacija je postavljanje interaktivnog ‘touchscreen’ totema. Radi se o projektu koji je finansiran sredstvima.

Stari grad Ostrožac godišnje posjeti više hiljada turista , ali u dvorac su ulazili na vlastitu odgovornost,  zbog ruševnog stanja. Pošto se radi o kulturnom biseru Krajine koji mami svake godine više posjetilaca, od općeg interesa je da sanacija počne što prije.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe