1.7 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

(VIDEO) U USK enorman broj oboljelih od sezonske gripe

Od utorka kada je zvanično počela radna sedmica u u Domovima zdravlja na Unsko-sanskom kantonu bilježe ogroman broj djece sa sezonskom gripom. Ionako tešku situaciju, dodatno je pogoršao produženi vikend, jer poslije radnog vremena, vikendima i praznicima dežurnog pedijatra nema. U ovom slučaju medicinske usluge pružaju ljekari u hitnoj pomoći.

„Kolege su se žalile na užasan priliv pacijenata. Dnevno je znalo proći preko stotinu pacijenata, a od toga je polovina djece“, kaže Reufa Kapić, pedijatar u Domu zdravlja Cazin.

„Roditeljima predstavlja problem što u poslijepodnevnim i večernjim satima nema dežurnog pedijatra u Domu zdravlja Bihać i u dane vikenda i praznika“, rekao je Ibrahim Begić, roditelj.

Od početka ove godine u Domu zdravlja Cazin imaju velik priliv pacijenata. U februaru dnevno se javljalo 80 pacijenata školskog, a 50 predškolskog uzrasta sa simptomima gripe.

„Visoka temperatura, koja traje 2-3 dana, curenje iz nosa i kašalj koji zna biti suh ili produktivan. Znale su se javiti komplikacije- viurusna pneumonija. Imali smo slučaj i kako su u Kanotnalnoj bolnici dijagnosticirali virunsi miozitis kod djevojčice od 3,5 godine“, kaže Reufa Kapić, pedijatar i šefica Službe za zaštitu djece i omladine.

U školama je evidentan manji broj učenika, ali i nastavničkog osoblja.

„U svim odjeljenjima dosta ih izostaje, u prosjeku 7-10. Također i nastavnika ima jako puno koji su pod virusom sezonske gripe, tako da je teško organizirati nastavu“, kaže Edina Dizdarević, direktorica OŠ 25. novembar Velika Kladuša.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju da je potrebno poduzeti konkretne mjere.

„Dobro bi bilo svakako da se vrtići i škole, jer djeca su ta koja su više u kontaktu, bliski su i oni najviše oboljevaju, dobro bi bilo zaista da se nastava prekine jedno sedam dana dok ova uzlazna faza gripe ne prestane“, smatra Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Stav roditelja je da u ovim situacijama pružanje medicinskih usluga tj.pedijatra u domovima zdravlja bi trebalo biti dostupno 24 sata dnevno, ali da bi i nastava trebala biti prekinuta. Iz Ministarstva obrazovanja osim o provođenju preventivnih mjera, konkretnih uputa nema.

U USK enorman broj oboljelih od sezonske gripe

Iako iz Zavoda za javno zdravtsvo USK tvrde da nema epidemije gripe, na terenu prilično alarmantna situacija. Dnevno se u Domovima zdravlja ordinira do 150 pacijenata, uglavnom školske djece.

Posted by federalna.ba on Thursday, March 5, 2020

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe