17.5 C
Bihać
Petak, 30 Septembra, 2022

VIDEO: Hrvatska preko privrednika pritišće BiH, najviše pogođen Unsko-sanski kanton

Određivanje cesta po kojima se mora odvijati tranzit teretnih vozila kroz Hrvatsku prouzrokovalo je gužve na graničnom prelazu Izačić, a privrednici i ministri traže rješenja

Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, kojim se onemogućava korištenje graničnih prijelaza Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji za tranzitni promet teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i dužine više od 14 metara, stupio je na snagu 20. maja, a Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine uputila je Inicijativu za hitno rješenje ovog problema. Novi pravilnik izazvao je gužve i zastoje na graničnim prijelazima gdje je dozvoljen tranzitni promet teretnih vozila između naše zemlje i RH, a velike gužve jučer su zabilježene na graničnom prijelazu Izačić.
Armin Šakonjić, član Udruženja prevoznika, špeditera i privrednika USK-a, te vlasnik firme BHL transport, zatražio je hitnu reakciju nadležnih.

RANIJE UPOZORAVALI

– Na ulazu i na izlazu su kolone kamiona. Mi smo upozoravali, prijetili protestima, ali i dalje čekamo na domaće institucije. Ako se ne reaguje, morat ćemo poduzimati konkretne mjere, rekao nam je Šakonjić.
Istakao je da su krajiški prevoznici koristili drugi granični prelaz na GP-u Maljevac, jer je Izačić uvijek bio pun prevoznika iz Hercegovine.
– Uvijek je na Izačiću s Hrvatske strane bio nerad, odnosno manji broj graničnih službenika zbog kojih je nastajala gužva. Sad kada su odlukom ukinuli promet preko Maljevca, očigledno je da se ničim nisu pripremili na ono što se desilo na Izačiću. Ovo je usko grlo koje ne može svu ovu količinu kamiona progurati. Hrvatska ovaj ekonomski instrument koristi protiv BiH da bi ostvarila druge političke ciljeve, što je najgore, preko leđa naših privrednika, kazao je Šakonjić.
Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa BiH, istakao je da je o problemu graničnih prijelaza saznao iz medija, te da se već poduzimaju aktivnosti s ciljem što efikasnijeg rješenja.
– Zabranjen je prelaz preko graničnih prelaza koji su dozvoljeni za tranzit teretnih motornih vozila, a što je definisano međunarodnim ugovorom između RH i BiH iz 2013. godine. Mi smo, u ime Ministarstva transporta i komunikacija, nažalost, iz medija saznali za ovaj problem prije četiri, pet dana i preduzeli smo određene aktivnosti preko Transportne zajednice i Evropske komisije, objasnio je Mitrović.

Istakao je da je novonastalom situacijom posebno pogođen USK.
– Sada imamo situaciju da tranzit robe koji ide preko Hrvatske ne može ići preko Velike Kladuše, nego se usmjerava na Izačić i na Gradišku, imamo ponovo probleme gužve koje će se desiti i već se dešavaju na ova dva granična prelaza. Očekujemo da će se pronaći rješenje i omogućiti tranzit preko Velike Kladuše, što je izuzetno bitno za kompletno područje USK-a, koje bi u varijanti zatvaranja i ostajanja na snazi ovog pravilnika imalo dodatne troškove, naglasio je Mitrović.
Očekuje rješenje problema, jer je ministar Butković iskazao spremnost za postizanje rješenja, kao i informaciju na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.
– Ja se iskreno nadam da ćemo bilateralnim putem riješiti ovaj problem, uvažavajući i gospodina Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture RH, koji je zaista izrazio spremnost da se problem riješi. Iznio sam argumente i istakao da ovaj dio BiH ostaje slijepo crijevo i ekonomski prosperitet tog dijela dovodi se u pitanje ako Pravilnik ostane na snazi. Ja se nadam da ćemo na Savjetu ministara imati informaciju i ovo pitanje na dnevnom redu, jer prije svega za ovo pitanje su nadležni Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo spoljnih poslova koji bi, ipak, trebalo da se oglase određenim aktom prema Vladi RH, objasnio je Mitrović, te dodao da pokušava prijateljskim i bilateralnim putem riješiti problem.
– Svaki propust, naravno, ako postoji dobra volja, može se riješiti, zaključio je ministar.
Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uvjeren je u to da se ovakva odluka može ispraviti.
– Ovo je za nas neprihvatljivo s obzirom na činjenicu da može prouzrokovati zastoj plasmana roba koje su proizvedene u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i može ozbiljno ugroziti ekonomsku i finansijsku opravdanost poslovne zajednice, tako što bi bili povećani transportni troškovi. Ovdje je riječ o jednostranoj odluci RH i vjerujem da se ova odluka može ispraviti. Značajno je da imamo dobre susjedske odnose s Hrvatskom, da imamo dobre odnose kada su u pitanju sve zemlje Europske unije, jer smatramo da je EU naš ključni spoljnopolitički cilj i vjerujem da će MIP adekvatno reagovati. Uvjeren sam u to da postoje senzibilitet i razumijevanje od ministrice Turković da to pitanje stavi na red prioritetnih, istakao je Košarac.

Košarac je zatražio je hitnu reakciju Johanna Sattlera, šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH.
– Pravilnik je jednostrani akt i ne samo da je u suprotnosti sa Ugovorom BiH i RH o graničnim prelazima nego je u suprotnosti i sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, upozorio je Košarac u dopisu i zatražio pomoć EU.

Postoji dobra volja ministra Butkovića i mislim, na zadovoljstvo USK-a, da će problem biti riješen, istakao je Mitrović

Amir Fazlić, predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ističe da je iznenađen postupkom RH s obzirom na to da je privredna saradnja s Hrvatskom jako dobra i da blokiranje pet graničnih prijelaza znači usporavanje privrednih tokova u eri kad se Evropa otvara.
– Očekujem da će nadležne institucije države BiH reagovati, a i poslanici i Parlamenti oba saziva da će uputiti određene inicijative da se ubrza rješavanje ovog problema. Zaista sva otvorena pitanja bi trebala da budu tema razgovora, a ne ovako jednostranih odluka. Svaki poslanik može uputiti inicijativu, a mi ćemo u okviru nadležne komisije tražiti da se pokrene to pitanje, kao i podržati Inicijativu VTK-a. Poduzet ćemo sve što možemo, a očekujem i reakcije nadležnih ministarstava i Vijeća ministara, naglasio je Fazlić.

PREKATEGORIZACIJA

Ahmet Egrlić, predsjednik VTK-a, istakao je da će ovom prekategorizacijom doći do poskupljenja.
– Radi se o prekategorizaciji puteva u Hrvatskoj, a u praksi ova odluka znači da će prevozi tereta iz Velike Kladuše, Bužima, B. Krupe, Cazina morati biti usmjeren u Bihać i taj putni pravac iznosi oko 200 kilometara, dok su ovdje imali putni pravac od oko 40 kilometara. Doći će do poskupljenje od 300 do 500 KM po jednom transportu. Već sada imamo gužve i ovo je direktan utjecaj na naše cijene. Dobio sam informaciju od ministrice Turković da se čula s kolegom ministrom iz Hrvatske, pokazala je volju da se radi na ovom problemu, naglasio je Egrlić.
Vijeće ministara BiH danas će raspravljati o uslovima ulaska stranih državljana u našu zemlju.
– Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara BiH nalaze se Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, predlagača Ministarstva bezbjednosti BiH i Prijedlog odluke o izmjeni i dopunama Odluke o vizama, predlagača MSP-a, navode iz VMBiH.

Pogledajte prilog O kanala.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se