22.2 C
Bihać
Srijeda, 6 Jula, 2022

(VIDEO) Do narednog četvrtka BiH će dobiti 20.000 testova

Federalna uprava civilne zaštite će donositi odluke o prikupljanju, a Vlada FBiH potvrđivati. Postoje sredstva u budžetu koja se mogu iskoristiti, navela je Milićević. Priprema se sastanak o svim aktivnostima i problemima pri neizvršavanju mjera.

“Zavod za javno zdravstvo ima logistiku, kadar i stručnost da sagleda koja je potrebna oprema zdravstvenim ustanovama, inspekcijskim organima i šta je potrebno za nabavku. Nakon kreiranja te liste odgovoriće na upite, a odluke će donositi Federalni štab civilne zaštite i potvrđivati Vlada FBiH”, rekla je Milićevićeva na redovnoj konferenciji za novinare federalne Vlade.

Ona je istakla da na posebnom podračunu FBiH postoje sredstva koja su prikupljana i nijedna marka nije nenamjenski potrošena.

“Sve što je hitno, to će se i nabaviti”, rekla je Milićevićeva i dodala da se razmatra mogućnost otvaranja posebnih računa za namjensko prikupljanje sredstava koji će služiti kao osnova za formiranje interventnih fondova.

Na pitanje o eventualnom uspostavljanju karantina u svim gradovima kaže: “Mi stvarno pratimo sve što se poduzima na cijelom prostoru FBiH, u ovom trenutku sve zapovijedi su dovoljne, tako da potpuno zatvaranje još nismo razmatrali, to je nešto što bi nakon dobre analize razmatrali, ali još ne”.

Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva govorio je o testiranim osobama te kazao da je ukupno testirano 400, a 45 je pozitivnih. U Mostaru 16 testiranih, pozitivno je pet, četiri iz Konjica i jedan Široki Brijeg, 19 testiranih u Sarajevu, jedan pozitivan, a radi se o osobi koja se vratila iz Njemačke, Tuzla osam testiranih svi su bili negativni. Mandić je pozvao na poštivanje mjera samoizolacije, i opomenuo da slijede kazne za one koji se ne pridržavaju. Uputio je pohvalu svima onima koji ostaju kod kuće i na taj način pomažu da zajedno pobijedimo ovu infekciju.

Na pitanje o najavi nabavke 150.000 testova, ministar Mandić je rekao da danas dobiti 1.500, sutra isto toliko te da će do idućeg četvetka stići 20.000 testova. “Ponavljam da imamo dovoljan broj testova, moramo ih dati u ruke stručnjaka, doktori da odlučuju koga treba testirati i kako”, rekao je Mandić

Na pitanje o tome da li su masovna testiranja na koronavirus rješenje, ministra smatra da to nije tako. “Nećemo ništa dobiti masovnim testiranjem, već samo onih koji trebaju”.

Naveo je i to da konjički klaster ističe sutra, a da su iz tog klastera se pojavili i Goražde i Travnik, te da sada treba pratiti stanje. “Sve ovo bi bilo puno manje da se slušao krizni štab gdje smo predlagali zabrane, u svemu smo pomalo kasnili. Ali se nadam da smo se pomalo osvijestili”, rekao je Mandić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se