(VIDEO) BiH dobiva 1.000 testova za koronavirus: Procjena je na ljekaru

Tako će se samo u ova dva klinička centra, odnosno u klinikama za mikrobiologiju vršiti testiranje sumnjivih uzoraka na koronavirus, navedeno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Dvije klinike

Kako je za Oslobođenje i O kanal kazao dr. Mirza Palo iz Ureda SZO-a u BiH, na osnovu dostavljenih procjena potreba za testovima koje su izvršile dvije klinike za mikrobiologiju u Sarajevu i Banjoj Luci, Svjetska zdravstvena organizacija u saradnji sa Institutom Charite u Njemačkoj će dostaviti 10 paketa po 100 testova za novi koronavirus, po 500 testova za svaku od klinika, ukupno 1.000 testova za BiH.

Preporuke SZO-a za testiranje na koronavirus su podijeljene sa zdravstvenim vlastima i klinikama širom svijeta, a ukratko se odnose na nekoliko kriterija.

“Da osoba ima sljedeće simptome: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj ili kihanje, da je osoba bila u gradu Wuhanu/provinciji Hubei u Kini, bilo kojoj drugoj lokaciji gdje je potvrđen novi koronavirus ili u kontaktu s potvrđenim slučajevima novog virusa u posljednjih 15 dana – ukratko da osoba ima epidemiološku vezu, da se isključe drugi patogeni koji mogu uzrokovati iste ili slične simptome bolesti”, naglašava dr. Palo.

Ukratko, nema potrebe da se svaka osoba koja ima simptome testira niti je to medicinski opravdano. Odluke o testiranju će donijeti zdravstveni profesionalci na osnovu provedene epidemiološke ankete, dokaza i prezentirajućih simptoma.

Podsjećamo da je SZO odredio tri referentne laboratorije u evropskom regionu i protokole u kojim slučajevima i kako se slanje uzorka treba uraditi, u koje zemlje mogu dostaviti uzorke slučajeva za koje sumnjaju da bi mogli biti uzrokovani novim koronavirusom. Prema svakodnevnim izvještajima zdravstvenih vlasti, u BiH trenutno nema sumnjivih niti potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Mjere prevencije širenja, epidemiološkog nadzora, informisanja kako se zaštititi, kako tražiti pomoć u slučaju pojave simptoma provode se prema preporukama koje su prilagođene lokalnom kontekstu, redovno u saradnji s Graničnom policijom BiH i drugim institucijama, posebno kada su u pitanju zdravstvene ustanove.

Granična policija BiH dobila je od Ministarstva civilnih poslova upute za postupanje na graničnim prelazima, kada je riječ o državljanima koji dolaze iz Kine. Glasnogovornica Franka Vican kaže za Oslobođenje i O kanal da prilikom graničnih provjera policijski službenici GPBiH obavljaju provjere sukladno Zakonu o graničnoj kontroli i Zakonu o strancima.

“Oni prikupljaju informacije od putnika koji dolaze iz Kine: broj osoba koje ulaze u BiH, mjesto i adresu namjeravanog boravka, razdoblje boravka, kontakt-telefon te im ustupaju upitnik na popunjavanje, a koji se odnosi na njihovo trenutačno zdravstveno stanje. Službenici putnicima iz Kine daju i letke s uputama kome da se obrate ako se budu osjećali loše za vrijeme boravka u BiH. Nakon svih prikupljenih informacija, iz GPBiH obavještavaju Zavod za javno zdravstvo te oni sa stručnim osobljem i epidemiologom dalje provode mjere koje su u njihovoj nadležnosti, s adekvatnom opremom koju posjeduju i koriste za ranu detekciju koronavirusa”, naglašava Vican.

Prilikom graničnih provjera, službenici GPBiH koriste jednokratne (hirurške) maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo.
Spriječiti širenje

Jučer su svjetske agencije javile da će ministri zdravlja Evropske unije razgovarati u četvrtak o načinima kako da se spriječi širenje koronavirusa. Sastanku će prisustvovati i predstavnik WHO-a.

“Evropska unija bit će domaćin vanrednog sastanka ministara zdravlja, zajedno s izaslanikom WHO-a, kako bi razgovarali o koronavirusu. U Evropi je do sada otkriveno oko 30 slučajeva novog soja, ali Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na to da bi se slučajevi izvan Kine mogli povećati”, piše Medicalpress.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe