Vico Zeljković Elvedinu Begiću: Izađi iza zavjese, počni se baviti svojim poslom

Nastavljen je cirkus prilikom izbora novog selektora BiH, pošto rukovodstvo Nogometnog saveza ni danas nije donijelo konačnu odluku.

Sjednica Izvršnog odbora NFSBiH koja se održavala danas je prekinuta, a na kraju nije izabran nasljednik Dušana Bajevića i sada moramo da čekamo na novu sjednicu.

Iako je bugarski stručnjak Ivaylo Petev bio glavni kandidat Komisije za izbor selektora, članovi Izvršnog odbora nisu se usaglasili i nije data puna podrška Petevu, pa je izbor prolongiran za neki drugi put.

Vico Zeljković je stao pred novinare i otkrio kako na sjednici nije bilo prvog čovjeka NFSBiH Elvedina Dine Begića, koji je imao “privatne obaveze” i zbog čega se i dalje ne zna ko će voditi Zmajeve u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje kreću u martu.

“Imamo jednu jako lošu situaciju, odnosno katastrofalnu, jer aktuelni predsjednik Begić je kriv za propast današnje sjednice jer nije želio da se izabere selektor. Moram pojasniti neke stvari javnosti. Bilo je puno napisa o samim kandidatima i procesu vođenja do izbora selektora. Formirana je Komisija koja je naknadno formirala stručnu komisiju koja treba da predloži određene kandidate i da ta komisija od tih kandidata izabere one kandidate za koje smatra da su najbolji. Taj posao je odrađen do kraja. Spahić i Misimović su dali dva prijedloga – Barbareza i Peteva, a onda je bio posao da ide do kraja i da se izabere jedan od dva kandidata. Komisija od pet članova, izuzev Begića, donijela je odluku da Petev bude prijedlog za selektora. Na kraju smo imali sjednicu Izvršnog odbora, ali nismo stavili prijedlog na glasanje jer nam je rečeno da je Begić napravio sastanak telefonski i gdje je isprezentirao da to nije bošnjaki interes da Petev bude izabran. Stvarno ne razumijem te poteze. On je od ovog Saveza dobio neke pozicije. Moram reći da je izabran za počasnog predsjednika pored jednog Ivice Osima. Znajući to sve, očekivalo se da ne da nekom radi neke ustupke, nego da se ponaša konstruktivno. Pokušava da pokžae da, pošto odlazi, da je do sada sve funkcionisalo u Savezu dok je on bio predsjednik, a da je sada sve loše kada on odlazi. Begić je telefonski pozvao članove IO sa bošnjake strane i inzistirao na stavovima da to nije bošnjački stav. Danas ih na sjednici to pitam, zbog čega je Begić predstavnik Bošnjaka? Na kraju smo procijenili da nema potrebe da idemo na glasanje. Postojala je određena volja da se izglasa da Petev bude selektor, ali radi razumijevanja tih ljudi, pomjerili smo nekoliko dana ili sjednica. Aktuelni predsjednik treba da odgovori na sva ta pitanja i ako ima bolja rješenja, neka dođe i preezentuje ih. Krije se iza privatnih problema i onda radi ovakve stvari”, rekao je Zeljković, dodavši:

“Da li je politka ušla u Savez, ne bih rekao, ali Begić sa ovakvim stvarima pokušava unijeti nemir. Moguće je da bude neko treće ime, ali ne vidim kako ćemo doći do sljedećeg imena, jer Begić svjesno izbjegava sjednice, poziva se na privatne probleme, pa iza zavjese pravi pritiske i prema ljudima plasira inforamciju u vidu komentara kako BHF ili pojedini portali nisu za ta rješenja, a u isto vrijeme nije mu smetalo kada su pojedini mediji pravili pritisak jer je on sam izabran za počasnog predsjednika”.

“Bitno je da se držimo Statuta. To što kasnimo sa selektorom, to je druga stvar. Trebali smo ga izabrati početkom 12. mjeseca. I ko god da bude selektor, sudit će mu rezultati, a ne ime i prezime… Pozivam i aktuelnog predsjednika da izađe iza zavjese i da se počne baviti svojim poslom ili da da neopozivu ostavku, a nas pusti da radimo naš posao”.

Je li Barbarez otpao iz igre?

“Barbarez nije otpao iz igre. Komisija je donijela stav da ide prema Izvršnom odbor sa Petevom. Barbarez je neko ko je budućnost ove reprezentacije i neko s kim sam lično razgovarao dva puta. S njegove strane sam dobio uvjerenja da ga niko nije ni zvao. Legenda je bh. reprezentacije i sa njim treba da se razgovara. Komisija sa pet ljudi je na kraju odlučila za Peteva. Bilo koja odluka koja se donosi je teška odluka. Mi u ovom momentu smatramo da Petev ima više iskustva, ali isto tako, činjenica je, Barbarez nije vodio nijednu ekipu i smatrali smo da je to njegov nedostatak, iako ima veliku podršku medija i navijača. Mada, utakmice sve odlučuju. Mi smo tu da donosimo odluke, želimo da ih donosimo, da stojimo iza njih, ali da dođemo do toga, moramo da sredimo stvari unutar Saveza. Do sada nije bilo ovakvih problema, ali Begić ne prihvata činjenicu da napušta tu poziciju predsjednika”.

Zeljković je još jednom ponovio da je Petev bio izbor Komisije za selektora, ali na kraju nije došlo do glasanja, a imao je još jednu poruku za Begića.

“Moj zvanični poziv je da se Begić vrati svom poslu i da završi ovaj posao. Njemu je mandat istekao i on je u tehničkom mandatu, a izbori kasne jer on nije imao volju da pojedine kantone i županije pogura da završe sa svojim izborom. Ne treba da se krije iza zavjese”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe