Venecija pod vodom usljed iznenadnog nevremena

Italijanski grad Venecija danas je pod vodom jer su jaka kiša i udari vjetra iznenadili vlasti koje nisu uspjele da podignu zaštitne pregrade, aktivirane prije samo dva mjeseca.

Sistem od 78 kapija čuvaju ulaz u lagunu Venecije i osmišljene su za zaštitu grada od plime visine do tri metra. Međutim, potrebno je da upozorenje bude 48 sati ranije radi aktivacije.

Meteorolozi su u proteklim danima predviđali da će kiša dovesti do rasta nivoa mora do 120 centimetara što je ispod 130 centimetara nakon kojih pregrade bivaju aktivirane.

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro naveo je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži “Twitter” da su se vremenske prilike iznenada pogoršale i da je nivo vode dostigao 145 centimetara usljed snažnog vjetra iz Hrvatske i dvije rijeke su izlile iz korita u blizini mora koje okružuje taj grad.

On je zatražio brže protokole aktiviranja zaštitnih pregrada kako bi se reagovalo i pri iznenadnim promjenama vremenskih prilika.

Centar za prognoze plime u oblasti oko Venecije saopštio je da će se voda sutra povući na visinu od 120 centimetara ali da će ponovo dostići 135 centimetara u četvrtak.

Visoka plima česta je pojava u Veneciji proteklih godina i to je kombinacija raznih faktora uzrokovanih klimatskim promjenama, od rasta nivoa mora da neuobičajeno visoke plime.

Od 24 plime visine mora iznad 140 centimetara, 15 je bilo u protekle dvije decenije, uključujući pet u novembru prošle godine kada je na trgu Svetog Marka dubina vode bila oko metar.

Gradnja zaštitnih barijera osmišljena je 1984. godine, a počela je 2003. godine ali je neprestano odgađana. Pregrade su testirane u julu i prvi put su aktivirane u oktobru.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe