Veliko otkriće: Poznati jeftini lijek značajno smanjuje smrtnost od koronavirusa

IZVORklix.ba

Ovaj lijek je dio najvećeg testiranja na svijetu koje već postojeće lijekove isprobava u nadi da će pomoći u tretiranju bolesti COVID-19.

Stručnjaci tvrde da deksametazon smanjuje rizik od smrti kod pacijenata na respiratoru za jednu trećinu. Za one pacijente na tretmanu čistim kisikom rizik za smrtni ishod smanjen je za jednu petinu.

Da je lijek kojim slučajem korišten na pacijentima u Velikoj Britaniji od početka pandemije, čak 5.000 života moglo bi biti spašeno, tvrde stručnjaci.

Također, ovaj lijek je velika nada za siromašne zemlje.

Statistika kaže da se 19 od 20 osoba zaraženih koronavirusom oporavi bez odlaska na liječenja u bolnici. Od onih koji budu zadržani u bolnicama većina se oporavi, ali pojedini trebaju čisti kisik ili priključenje na respirator i upravo su to pacijenti kojima deksametazon pomaže, piše BBC.

Lijek se inače koristi za smanjenje upale u čitavom spektru drugih oboljenja i testiranja pokazuju da ima efekte u zaustavljanju štete koju imunološki sistem čini tijelu prilikom naglog reagovanja tokom borbe protiv koronavirusa.

Burno reagovanje imunološkog sistema može biti smrtonosno.

Testiranje je obavio tim eksperata s Univerziteta Oxford nad oko 2.000 pacijenata, a rezultati su poređeni sa 4.000 pacijenata koji nisu primili lijek.

Za pacijente na respiratorima procenat smrtnog ishoda je smanjen sa 40 na 28 posto, a za pacijente na kisiku sa 25 na 20 posto.

“Ovo je jedini lijek koji je do sada smanjio smrtost. Postoji jasna korist. Terapija deksametazonom koja može trajati do 7 dana košta nešto više od 5 eura po pacijentu. Dakle, za 35 eura možemo spasiti jedan život”, objašnjavju stručnjaci.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe