2.8 C
Bihać
Utorak, 29 Novembra, 2022

Velikih 850 miliona eura za 50 kilometara: Autoceste traže nastavak pregovora sa bankama, na potezu Vlada FBiH

IZVORklix.ba

Radi se o dijelu autoceste od Ovčara preko Konjica, kroz dugački i skupi tunel Prenj, pa do iza Mostara. Dužina tog dijela autoceste A1 je 51 kilometar.

“Poslali smo i na Vladu FBiH informaciju i zahtjev za odobrenje da nastavimo pregovore sa evropskim bankama i jednim dijelom konzorcijem bh. banaka”, zaključeno je iz ACFBiH.

Zanimljivo je da se dokumentacija priprema već mjesecima. Naime, direktor Autocesta Adnan Terzić je još u augustu 2019. godine kazao kako se za spomenutu sekciju autoputa očekuje doprinos Vlade FBiH.

Trenutni radovi

Kako su kazali, trenutno je na gradilištima na svim dionicama angažirano oko 1.200 radnika koji svakodnevno rade.

“Građevinski radovi na izgradnji Koridora 5C nisu stali čak ni u vrijeme pandemije koronavirusa. Zaštitne mjere primijenjene na svim gradilištima pozitivan su primjer, jer znače zadržavanje radnih mjesta u teškim vremenima. Veliki javni investicioni programi otvaraju nova radna mjesta, što je izuzetno važno, a nastavak izgradnje je potreban više nego ikad kako bi se ublažili negativni utjecaji pandemije”, rekli su iz Autocesta FBiH za portal Klix.ba.

Trenutno je na Koridoru 5C aktivno osam gradilišta, a riječ je o dionicama Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca (tunel Zenica), Tunel Zenica – Donja Gračanica, Klopče – Donja Gračanica, Tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići (poddionica je podijeljena na dva lota odnosno dva gradilišta). U izgradnji je trenutno 38 kilometara autoceste.

Zenička zaobilaznica

Ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste da su u završnoj fazi radovi na zeničkoj obilaznici ukupne dužine od 11 kilometara, a koju čine tri dionice Drivuša – Klopče (završeni radovi), Klopče – Donja Gračanica i dio Tunel Zenica– Donja.

Pitali smo da li će zenička dionica biti u potpunosti korisna, odnosno da li postoji dio zaobilaznice koji će biti dovršen, a bez mogućnosti korištenja.

“Cijela Zenička obilaznica će biti završena I puštena u promet. Radi se o velikom zadatku, sa veoma kompleksnim i geološko vrlo složenim projektima”, potvrdili su iz ACFBiH.

Ostali rokovi

Na jugu zemlje i u centralnom dijelu sredinom 2022. možemo očekivati nove funkcionalne dijelove autoceste.

S obzirom na to da se radi o objektima koji su dosta teški i zahtjevni za izvođenje – tuneli, vijadukti, mostovi (most Počitelj je dug 945 m) podrazumijevaju rokove izgradnje od 20 do 36 mjeseci.

Gradilišta koja čekaju početak radova

U ovoj godini dodijelit će se ugovori za četiri nova projekta izgradnje autoceste, kažu nam iz Autocesta Federacije BiH. Kako su rekli, to su dionice Tarčin – Ivan, Tunel Kvanj – Bune, Nemila-Vranduk i Poprikuše-Nemila

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se