4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Veliki odziv poljoprivrednika u FBiH, već stiglo blizu 17.000 aplikacija

Za podršku proljetnoj sjetvi izdvojeno je oko 9,5 miliona KM, i ova mjera daje rezultate, poručio je Dedić.

“U BPK Goražde smo od resornog minstra privrede dobili informaciju o velikom odzivu poljoprivrednih proizvodjača za naš program proljetne sjetve, javni poziv je u toku i po preliminarnim podacima mi smo u prošloj godini oko 2000 poljoprivrednika podržali tokom proljetne sjetve sa ovim programom mjera. Podaci iz općina i gradova koje smo dobili su da je to već nekih 17 000 korisnika koji će uredjivati zemljište i drago mi je da će građani ove zemlje da se vrate malo poljoprivredi, oni koji imaju uslove za to i da proizvodimo domaću hranu, a svi skupa kao građani da damo prednost domaćim proizvodima u odnosu na one uvozne”, kazao je Dedić.

Dodaje da je premijer Vlade FBIH već uputio inicijativu prema Vijeću ministara BiH da prilikom javnih nabavki preferencija za domaće proizvode umjesto sadašnjih 5 posto bude 50 posto.

“Radit ćemo i poduzeti mjere da zaštitimo određene proizvode a svakako od prerađivačkih kapaciteta u našoj zemlji očekujemo da sve one viškove kojih eventualno bude, preradimo”, izjavio je Dedić.

On je danas zajedno sa dopredsjedavajućim Doma naroda PS BiH Bakirom Izetbegovićem i premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom posjetio “Agro ideju” koja na području Ustikoline proizvodi voće i povrće.

“U zadnjih godinu dana smo uložili oko 150.000 KM u mehanizaciju i ljude, sjemena i sadni materijal i sa ovom godinom ćemo završiti prvu fazu investicije u biljnoj proizvodnji. U drugoj fazi planiramo raditi objekat i započeti otkup mlijeka i baviti se mliječnim prerađevinama, odnosno praviti koziji sir”, kaže Kemo Jusović, direktor Agro ideje.

Krajem godine sa partnerom iz Švicarske planiraju pokrenuti kiselu preradu voća i povrća za domaće, odnosno švicarsko tržište.

“Ovdje su planirane milionske investicije i nadamo se da će BPK Goražde i cijelo ovo područje od ovih investicija imati koristi”, kaže Jusović.

Prema najavam Dedića poljoprivredni proizvođači mogu biti sigurni da će imati sredstva za proljetnu sjetvu. Osim toga poljoprivrednicima će biti na raspolaganju i povoljna kreditna linija jer je federalno ministarstvo prošle sedmice potpisalo sporazum s Razvojnom bankom.

Izvor: klix.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe