Velika Kladuša: Zabrinuti građani se pitaju zašto bageri uništavaju imovinu hotela “KONAK” u centru grada?

2017.-te godine proglašen je stečaj u firmi HUTP "Kladušnica" u čijem je vlasništvu i hotel "Konak", a za stečajnog uprvnika izabran je Samir Ćatović iz Bihaća.

Prije nekoliko dana iznenada je hotel “Konak” u centru Velike Kladuše postao mjesto velikog radilišta/rušilišta, zbog čega su se građani Velike Kladuše zabrinuli, a posebno oni što su nekad radili u firmi HUTP “Kladušnica” koja je inače legitimni vlasnik hotela “Konak”.

Kladuščani se veoma dobro sjećaju da je prije samo nekoliko godina ovaj hotel renoviran od strane firme “Badženi komerc”. Prema tvrdnjama građana, sama stolarija koštala je oko 150 000 KM, a bilo je tu još troškova kako bi se hotel i poslovni prostori unutar hotela doveli u red.

Isto tako znamo da je u sklopu ovog hotela djelovalo nekoliko firmi poput restorana “Libertas”, “CM marketa”, butika “Modni Art Studio”, prodavnice obuće “Planika”, advokatski ured Husein Mušić i notarski ured Nerdisa Mržljaković kao i ured BIHAMK-a.

2017.-te godine proglašen je stečaj u firmi HUTP “Kladušnica” u čijem je vlasništvu i hotel “Konak”, a za stečajnog uprvnika izabran je Samir Ćatović iz Bihaća.

Pokušaji da stečajni upravnik Samir Ćatović uđe u posjed hotela trajali su sve do februara 2022. godine. Neslužbeno smo saznali da je nakon toga, vlasnik restorana “Libertas” Adis Miskić, u više navrata nudio stečajnom upravniku Samiru Ćatoviću mogućnost potpisivanja ugovora o zakupu do okončanja prodaje hotela, što na kraju nije učinjeno iz njima poznatih razloga.

S obzirom da je firma u stečaju, pomislili smo da će hotel “Konak” napokon biti prodan najboljem ponuđaču putem suda, ali je onda uslijedio šok. Prošle nedelje bageri su probudili građane Velike Kladuše koji žive u neposrednoj blizini hotela. Srušen je asfaltirani parking ispred restorana, uništena zelena površina, a ovih dana se i nastavilo sa uništavanjem imovine hotela “Konak”.

Redakcija našeg portala je nakon toga saznala da je hotel “Konak” iznajmljen na godinu dana firmi d.o.o. ADDA-PROMET iz Velike Kladuše za mjesečnu kiriju od 5.000 KM. Podsjećanja radi, prije samo nekoliko mjeseci bio je raspisan javni poziv za iznajmljivanje ovog hotela i to pod uslovom da firma koja iznajmi prostor mora odmah uplatiti godišnju kiriju. Kako neslužbeno saznajemo, na javni poziv se javilo nekoliko firmi iz Velike Kladuše koje su bile voljne iznajmiti hotel, ali je javni poziv iznenada poništen da bi ovih dana saznali da je iznajmljen bez javnog poziva gore firmi d.o.o. ADDA-PROMET.

Podsjećanja radi, ovaj hotel je radio sve do februara 2022, godine, što znači da je bio i dobrom stanju.

Razgovarajući sa stečajnim upravnikom Samirom Ćatovićem, saznali smo da je firma HUTP “Kladušnica” posudila određeni iznos novca od firme d.o.o. ADDA-PROMET kako bi mogla platiti advokate i ostale sudske troškove i da isti novac nije imala odakle vratiti te su se zbog toga odlučili na iznajmljivanje ovog objekta kako bi se vratili dugovi. Također nam je potvrdio da će po isteku ovog ugovora hotel “Konak” staviti na javnu prodaju koju će provesti nadležni sud.

Postavlja se pitanje kako je firma koja je u stečaju mogla posuditi novac od privatne firme d.o.o. “ADDA-PROMET” iz Velike Kladuše koja je u vlasništvu Adema Pajazetovića koji je jedan od povjerioca firme HUTP “Kladušnica”?

Vlasnik firme d.o.o. ADDA-PROMET Adem Pajazetović

Prije samo nekoliko mjeseci hotel i njegova okolina su izgledali ovako:

Danas ovaj hotel izgleda ovako:

 

Nakon što smo došli u posjed ugovora o iznajmljivanju, saznali smo da je pored mjesečne kirije od 5.000 KM,postoji član ugovora 9. i 10. koji u prevodu kaže da će firmi d.o.o. “ADDA-PROMET” dozvoliti ulaganje u hotel i uređenje parking prostora.

1 dio ugovora
drugi dio ugovora

Kada vidim onaj parking prostor na slikama, kada vidimo objekat u kompletu, ne razumijemo baš što se ovo moralo rušiti i ponovo renovirati? Moramo naglasiti da se ispred hotela nalazio parkind od 140-150 parking mjesta. Zar je stvarno bilo potrebe da se taj parking uništi i pravi novi i samim tim prikazuju nova ulaganja u ovu firmu u stečaju?

Nakon razgovora sa stečajnim upravnikom saznali smo da je firma d.o.o. ADDA-PROMET dostavila i predračun radova tj. ulaganja u hotel i okolinu hotela koji prema riječima stečajnog upravnika iznosi preko 200 000 KM. Sva ova ulaganja idu na račun firme ADDA-PROMET u vlasništvu Adema Pajazetovića

Zbog zabrinutosti građana Velike Kladuše, odlučili smo saznati šta će se zapravo desiti sa ovim kultnim hotelom u centru grada te smo obavili razgovor i sa nekim drugim vlasnicima firmi koje su predale ponude za zakup ovog hotela.

Razgovor smo obavili i sa predstavnikom firme d.o.o. “Finish” iz Velike Kladuše gospodinom Azizom Dizdarevićem koji je u međuvremenu postao i jedan od povjerioca firme HUTP “Kladušnica”, a koji je bio vidno razočaran činjenicom da je hotel iznajmljen bez javnog poziva. Potvrdio nam je da je njegova firma odlučila dati traženi iznos te da je stečajnom upravniku poslana i službena potvrda toga, ali je javni poziv poništen, a prostor je zatim iznajmljen bez javnog poziva – rekao je Aziz Dizdarević.

Vlasnik firme d.o.o. “Finish” je rekao za naš portal da ovo iznajmljivanje možemo smatrati štetnim ugovorom za povjerioce jer je siguran da se raspisao novi javni poziv za iznajmljivanje ovog hotela da bi se postigla znatno bolja cijena, te da bi kirija možda iznosila i 10.000 KM na mjesečnom nivou. Kada uznemo u obzir hotel koji je prije nekoliko godina renoviran, postavljena nova vanjska stolarija na poslovne prostore i parking od 140-150 parking mjesta, onda bi to bila i neka realna cijena za iznajmljivanja ovog hotela. Zamislite samo 150 parking mjesta i neka svaki dan samo po jedno auto dođe na svako parking mjesto i zadrži se sat vremena, to vam je 150 KM dnevno. Ako je cijena jednog sata 1 KM, znači li to da će ova firma profitirati samo od parkinga za 30-tak dana mjesečno čak 4500 KM? Zar ne bi firma D.D. HUTP “Kladušnica” bolje profitirala da je javno sama iznajmljivala parking i poslovne prostore hotela “Konak”? Također, moram spomenuti da je HUTP “Kladušnica” u čijem je vlasništvu hotel “Konak” u stečaju i da ja lično smatram da smo mi-povjerioci oštećeni sa ovim ugovorom jer se nisu smjela dozvoliti nikakva nova ulaganja, tj. zaduživanje firme koja je već u stečaju i nema mogućnost da vrati taj novac – za naš portal rekao je Aziz Dizdarević.

Aziz Dizdarević je pokazao svoju zabrinutost prema ovom ugovoru i poslao dopis sudiji nadležnom za ovaj stečajni postupak koji vam prenosimo u cjelosti:

U tekstu koji je vlasnik firme d.o.o. “Finish” uputio sudu vidimo da je predsjednik povjerioca Mirsad Dizdarević, a po riječima Aziza Dizdarevića, Mirsad je ujedno i direktor firme d.o.o. “ADDA-PROMET” Velika Kladuša. To znači da je predsjednik povjerioca odobrio potpisivanje ugovora firmi u kojoj je i sam direktor. Da li tu ima nekih sukoba interesa ne znamo, ali znamo da su se čudne stvari dešavala oko hotela “Konak” u posljednje vrijeme.

Mirsad Dizdarević – Predsjednik povjerioca HUTP “Kladušnica” i direktor firme d.o.o. ADDA-PROMET Velika Kladuša

Dok mi pišemo ovu vijest, počelo je i potpuno rušenje terase hotela “Konak”, a to ovako izgleda:

Nakon svih ovih rušenja i novih ulaganja, pitamo se kako je jedan ugovor na 12 mjeseci, “natjerao” vlasnika firme ADDA-PROMET da napravi ovakva ulaganja u ovaj hotel? Da li će se to njemu isplatiti nakon samo 12 mjeseci rada? Ustvari…i manje od 12 mjeseci jer će mu trebati i mjesec-dva da završi svoja ulaganja. Nama nije jasno, a vama narode?

Da medalja ima dvije strane, govori nam i tekst koji ćemo također objaviti. Moramo spomenuti da nam se na sve ovo i pismenim putem obratio stečajni upravnik Samir Ćatović koji je vrlo korektno napisao svoje viđenje cjelokupne situacije i ukratko obrazložio nama i vama o čemu se zapravo ovdje radi. Njegov tekst prenosimo u cjelosti:

Za kraj, poručujemo građanima da pročitaju cijeli tekst pa u komentarima napišu svoje mišljenje o cjelokupnoj situaciji. Bilo bi dobro da pročitate i jednu i drugu stranu priče i donesete svoj sud da li su ovi radovi na hotelu “Konak” opravdani ili nisu. Mi ko medij ne želimo stati na nečiju stranicu ali činjenice su neumoljive.

Želimo čuti vaše mišljenje…

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe