Velika Kladuša: Učenik u marketu “Bingo” platio račun s lažnom novčanicom od 20 eura

Policijskoj stanici Velika Kladuša obratila se V.E. (31) u svojstvu radnice marketa “Bingo” i prijavila učenika jedne kladuške srednje škole da je platio račun s lažnom novčanicom od 20 eura.

Službenici Policijske stanice izuzeli su navedenu novčanicu i obavili razgovor s radnicom V.E. (31). O svemu je obaviješten i Centar sa socijalni rad Velika Kladuša, te je obavljen i razgovor s učenikom koji je račun platio s navedenom novčanicom

O svemu je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo u Bihaću. Podsjećamo, lažne novčanice su se pojavile i na području Bihaća prilikom čega je jedna osoba lišena slobode.

TUŽILAŠTVO BiH na području Unsko-sanskog kantona provodi istragu oko stavljanja u promet falsifikovanih novčanica, a u sklopu ove istrage pripadnici ovdašnje policije priveli su E.B. (32) iz Bihaća.

Iz MUP-a USK potvrdili su kako su obavili pretres stambene kuće i pratećih objekata u vlasništvu osumnjičenog, te su tom prilikom pronašli veću količinu krivotvorenih novčanica.

– Prilikom pretresa pronađene su 72 novčanice u apoenima od 100 maraka, te 21 novčanica u apoenima od 20 maraka. Postoji osnovana sumnja da je riječ o krivotvorenim novčanicama, zbog čega se osumnjičenom na teret stavlja krivično djelo falsifikoavanje novca.

Predmetne sporne izgledom autentično odgovaraju ispravnim novčanicama, a način stavljanja u promet predmetnih novčanica identičan je u svim slučajevima, kojom prilikom su neidentifikovana lica, koristeći izgled novčanice i nepažnju trgovaca, kao i nepostojanje uređaja za kontrolu ispravnosti, takve novčanice stavljali u promet – saopštili su iz policije USK.

Istovremeno, zbog sumnje da u opticaju još postoji falsifikovani novac, pozvali su građane na pojačani oprez i dodatne provjere prilikom novčanih transakcija, a posebno kada dolaze u doticaj sa novčanicama u pomenutim apoenima, te da svaku sumnju odmah prijave najbližoj policijskoj stanici.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe