Velika Britanija planira granične i carinske kontrole robe iz Evropske unije

IZVORavaz.ba

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) planira da od naredne godine uvede carinske i granične kontrole za svu robu iz EU.

– Planiramo pune kontrole i provjere robe iz EU, uključujući izvozne deklaracije, sigurnosne deklaracije, provjere zdravlja životinja, kao i cjelokupne robe za supermarkete – rekao je viši izvor u vladi, piše ”Daily Telegraph”.

Izvor navodi da će kontrole biti uspostavljene od januara 2021. godine.

Prema prethodnim planovima vlade za Brexit bez sporazuma, samo mali procent robe podlijegao bi kontroli.

Britanija je u ponoć napustila EU s privremenim trgovinskim sporazumom, čime je otpočela period od 11 mjeseci tokom kojeg će premijer pokušati da isposluje sporazum o slobodnoj trgovini sličan onome koji postoji između Kanade i EU.

Britanski pregovarači se nadaju da bi prijetnja oštrijim kontrolama, ukoliko se ne postigne sporazum, mogla ohrabriti EU da pristane na uvjete Londona, piše list.

Bez sporazuma britanska roba bit će podložna tarifama EU naredne godine. Ali čak i sa sporazumom dodatne provjere i kontrole moguće su na obje strane, piše list.

Banka Engleske upozorila je prošle sedmice na štetu koja će se odraziti na trgovinu i privredni rast od naredne godine.

Portparol Džonsonovog kabineta rekao je da su promjene neizbježne.

– Mi napuštamo carinsku uniju i jedinstveno tržište. To znači da će kompanije morati da se pripreme za tu situaciju – izjavio je.

Britanska trgovinska komora (BCC) saopćila je da vladi treba biti prioritet nastavak slobodnog protoka robe nakon što se završi prijelazni period.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe