20.7 C
Bihać
Četvrtak, 7 Jula, 2022

Veličanje genocida: U Istočnom Novom Sarajevu obilježavanje tzv. Dana Vojske Republike Srpske

Povodom 14. februara, koji se u Istočnom Novom Sarajevu obilježava kao Dan Boračke organizacije i Dan boraca Vojske Republike Srpske, od srijede počinju aktivnosti na realizaciji projekta veličanja genocida i iskazivanju zahvalnosti onima koji su pod zastavom paravojne formacije VRS izvršili najmonstruoznije zločine protiv čovječnosti i genocid.
Fotografije će biti izložene do 17. februara. Pitanje je, naravno, retoričke prirode, ali hoće li na izložbi biti prikazano postavljanje barikada na Grbavici i Vracama od strane agresorske Vojske Republike Srpske? Nesumnjivo je da će biti izložene slike, kako ga od milja zovu, “domaćina Karišika”. Milenko Karišik je bio komandant Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske. Osumnjičen je za ratni zločin prilikom napada na MUP-ovu školu na Vracama 5. aprila 1992. godine. On je davao zadatke i upute o napadima i agresiji i, naravno, njegov lik i djelo se glorifikuju, kao i svih onih koji su imali učešće u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a pripadali su paravojnim formacijama.

U saopćenju, dalje, navode da će u četvrtak, 13. februara, u Kulturnom centru Istočno Sarajevo gledati dokumentarni film “Košare”.

Fim je, u biti, drugi kosovski mit, dio retuširanje historijske istine u Srbiji. Nije otac srpske nacije Dobrica Ćosić badava rekao da je laž dio srpskog patriotizma i da je ona državni interes. Tu matricu su objeručke prihvatili i bosanski srbi, te stoga svakodnevno možemo da svjedočimo falsificiranju historije i poturanju “srpske istine”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se