Većina pacijenata zaraženih koronom u bolnici u Španiji ima nedostatak vitamina D

Više od 80 posto pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnici u Španiji ima nedostatak vitamina D, prema novoj studiji objavljenoj u Journal of Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Za vitamin D znaju svi, ali ono što ne znaju mnogi jeste da njegov aktivni oblik proizvode bubrezi. Biološki aktivan oblik vitamina D zove se kalcitriol, a to je zapravo jedan od tri homona koje proizvode bubrezi. Stoga je ispravno za vitamin D reći da je hormon, a ne vitamin. On kontroliše koncentraciju kalcija u krvi te utječe na imuni sistem.

Nedostatak vitamina D povezan je s brojnim zdravstvenim problemima, piše Science Daily, iako je još uvijek u toku istraživanje zašto on utječe na tjelesne sisteme.

Mnoga istraživanja ukazuju na bitan efekat vitamina D na imuni sistem, posebno u pogledu zaštite od infekcija.

“Jedan pristup je identificiranje nedostatka vitamina D i njegovo nadomještanje, posebno kod visokorizičnih osoba kao što su starije osobe, pacijenti s popratnim bolestima i štićenici staračkih domova, koji su najpodložniji koronavirusu”, rekao je koautor studije José L. Hernández, doktor nauka s Univerziteta Cantabria u Santanderu u Španiji.

On smatra da treba preporučiti liječenje vitaminom D kod pacijenata s koronavirusom s niskim nivoom vitamina D koji cirkulira u krvi, jer bi ovaj pristup mogao imati blagotvorne efekte i na mišićno-koštani i na imuni sistem.

Istraživači su otkrili da 80 posto pacijenata u bolnici Universitario Marqués de Valdecilla ima nedostatak vitamina D, a muškarci imaju niži nivo vitamina D od žena. Pacijenti zaraženi koronavirusom s nižim nivoima vitamina D također su imali povišene serumske nivoe inflamatornih markera poput feritina i D-dimera.

O važnosti vitamina D govorili su i ranije brojni stručnjaci među kojima je i doktorica Rose Ann Kenny.

“Imamo dokaze koji podržavaju ulogu vitamina D u prevenciji infekcija grudnog koša, posebno kod starijih osoba koje imaju nizak nivo vitamina D. Iako ne znamo konkretnu ulogu vitamina D u infekcijama koronavirusa, s obzirom na njegove šire implikacije na poboljšanje imunog odgovora i jasne dokaze o zdravlju kostiju i mišića, onima koji su stalno kod kuće i drugim rizičnim grupama trebamo osigurati adekvatan unos vitamina D”, pojasnila je doktorica Kenny.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe