12.6 C
Bihać
Petak, 20 Maja, 2022

Važna obavijest za medicinare koji planiraju raditi u Njemačkoj

Tačni termini intevjua, koji će ove godine prvi put biti održani online zbog pandemije virusa COVID-19, bit će objavljeni do 15. oktobra 2020. godine.

Medicinske sestre i tehničari općeg ili pedijatrijskog smjera, pored diplome koju prilažu, potrebno je da imaju dokaz o položenom stručnom ispitu i bh. državljanstvo kako bi učestvovali u projektu zapošljavanja medicinskog osoblja u Njemačkoj.

Za ovaj način zapošljavanja medicinskih radnika postoji veliko interesovanje, a koordinator projekta Agencija za rad i zapošljavanje BiH podsjeća da su oktobarski intervjui sa Federalnom saveznom službom za posredovanje iz SR Njemačke – ZAV o prijemu u projekat, od 26. oktobra 2020. godine te da je javni poziv otvoren tokom cijele godine i dostupan je na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Tačni termini intevjua, koji će ove godine prvi put biti održani online zbog pandemije virusa COVID-19, bit će objavljeni do 15. oktobra 2020. godine.

Također, važan podsjetnik za aplikante je da je na pomenutoj web stranici ove državne agencije, moguće naći sve osnovne podatke o projektu sa potrebnim obrascima, te da ne moraju poznavati njemački jezik da bi učestvovali u projetu posredovanja za zapošljavanje.

Projekat Triple Win kojeg implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ, u Bosni i Hercegovini već niz godina najsigurniji je vid posredovanja za rad medicinskog osoblja u Njemačkoj, s obzirom na to da je utemeljen na Sporazumu Agencije za rad i zapošljavanju BiH i Savezne agencije za rad SR Njemačke. Inače, projektom Triple Win se ne posreduje drugim zanimanjima, osim medicinskim sestrama i tehničarima općeg ili pedijatrijskog smjera.

Dokumentacija se dostavlja isključivo poštom i to Agenciji za rad i zapošljanje BiH (Đoke Mazalića 3, Sarajevo) a rok za slanje za oktobarske intervjue sa poslodavcima je srijeda, 30. septembar 2020. godine. Prijave koje stignu do petka, 2.10.2020. godine će također biti uvažene, saopćeno je iz Agencije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se