14 C
Bihać
Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022

Vašington je grad pod opsadom, sve miriše na vanredno stanje

Sve mjere vjerovatno neće sasvim spriječiti neke pristalice odlazećeg predsjednika Donalda Trampa da se pojave

IZVORavaz.ba

Na dan inauguracije američkog predsjednika u Vašingtonu se obično okupi na stotine hiljada znatiželjnika. No ove srijede će skoro sve biti drugačije. Krivci su korona i strah od eskalacije nasilja, piše Deutsche Welle.

Sve miriše na vanredno stanje. Nakon što je 6. januara masa nasilnih demonstranata lako ušla u Kapitol pored malobrojnih policajaca i pripadnika službe osiguranja, sada sve izgleda drukčije. Veliki je strah da će se nasilje ponoviti i u srijedu, kada dužnost svečano preuzima novi predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

Ta napetost, ali i pandemija, tu će srijedu učiniti sasvim drukčijom od svih dosadašnjih inauguracija.

Onda obično slijedi parada, predsjednik i potpredsjednik sa supružnicima prođu pored gledalaca duž Avenije Pensilvanija, sve do Bijele kuće. U paradi učestvuju vojnici i orkestri.

Nacionalna garda spremna
Ove godine je sve drugačije. Političari mole ljude da ne dolaze u Vašington.

– Sarađivat ćemo s partnerima iz savezne vlasti kako bismo jamčili sigurnost regije i našeg glavnog grada – piše u saopćenju koje su potpisali gradonačelnik Vašingtona i guverneri susjednih država marilenda i Virdžinije.

Kada je Barak Obama (Barack) postajao predsjednik, okupilo se oko 1,8 miliona ljudi. Trampovu inauguraciju 2017. uživo je pratilo oko pola miliona ljudi.

Još i prije upada desničarskih ekstremista u Kapitol, kada je petoro ljudi izgubilo život, inauguracija je planirana kao manja priredba zbog epidemije. „Nije primjerena gigantska parada Avenijom”, poručio je Bajden početkom godine.

No nakon nereda u Kapitolu, pandemija je manja briga. Američka prijestonica je pod barikadama, u centru grada su brojne prodavnice i poslovne zgrade doslovno zamandaljene daskama. Tajna služba je preuzela odgovornost za bezbjednost u srijedu.

Mobilisano je više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde. Poređenja radi, prije četiri godine je njih 8.000 bilo dovoljno da održi red na inauguraciji Trampa. Sada su svijet obišle slike vojnika koji već dežuraju u Kapitolu – i spavaju na mermernom podu.

Otkazana noćenja
Saobraćaj u srijedu bit će mahom blokiran u administrativnom dijelu grada. Pred sjedištem Kongresa, nacionalni gardisti patroliraju pred ogradom visine dva metra.

Od vikenda je zatvoreno 14 stanica podzemne željeznice. Tako potencijalnim demonstrantima treba otežati dolazak. Zvanično je već i pješacima zabranjen pristup u Nešenal mol, šetalište na kome se održava inauguracija.

U srijedu moraju da se zatvore i frizerski saloni ili fitnes-centri, ukoliko već nisu zatvoreni zbog pandemije. Airbnb je otkazao sve rezervacije za noćenja u Vašingtonu u nedjelji inauguracije. Ta platforma preko koje se iznajmljuju privatni stanovi saopćila je da ne želi da nasilnici ili možda naoružani izgrednici iskoriste njihove usluge.

Sve te mjere vjerovatno neće sasvim spriječiti neke pristalice odlazećeg predsjednika Donalda Trampa da se pojave u Vašingtonu u srijedu. No glavni grad je sada spreman – barem tako djeluje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se