22.9 C
Bihać
Utorak, 16 Augusta, 2022

Vakcinacija protiv koronavirusa u SAD-u počinje u ponedjeljak

Amerikanci će početi primati Pfizer/BioNTech vakcine protiv koronavirusa u ponedjeljak nakon što je izdana dozvola za hitnu upotrebu
Prva doza od tri miliona vakcina će biti raspoređena na sve države tokom ovog vikenda, potvrdio je general Gustave Perna koji nadgleda distribuciju.

Vakcina nudi zaštitu do 95 posto te je ocijenjena sigurnom, što je potvrdila američka Administracija za hranu i lijekove (FDA).

U SAD-u je u subotu zabilježeno 3.309 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, a to je najveći broj u jednom danu u cijelom svijetu. Broj umrlih se počeo oštro povećavati od novembra.

Dozvola za upotrebu pomenutih vakcina je izdana u petak i to nakon velikog pritiska administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Doze vakcine će se do teretnih aviona prevoziti kamionima u specijalnim pakovanjima s niskom temperaturom od minus 70 stepeni. Jedno pakovanje sadrži 4.875 doza, a prve će stići na 145 lokacija u SAD-u.

Mnoga pakovanja će medicinskim ustanovama dostaviti uposlenici UPS-a i FedExa, a prioritet za vakcinaciju su zdravstveni radnici i starije osobe u staračkim domovima. Obje kompanije su specijalizirane za rukovanje osjetljivim medicinskim proizvodima, piše BBC.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se