8.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Vakcina protiv tuberkuloze mogla bi pomoći u borbi protiv koronavirusa?

IZVORAvaz.ba

Vakcina koja se koristi u svrhu prevencije tuberkuloze daje se zdravstvenim radnicima u Melburnu u Australiji kako bi se ustanovilo može li poslužiti kao zaštita od koronavirusa, piše “Bloomberg”.

Koristi se već oko 100 godina, a pokazalo se da nije učinkovito samo za odbranu od tuberkuloze. Ne samo da je uobičajena imunoterapija za ranu fazu raka mokraćnog mjehura već služi i kao prva linija obrane imunološkog sistema.

Do otkrića vakcine za COVID-19 trebat će još najmanje godinu dana, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže kako do tada treba ustanoviti može li vakcina protiv tuberkuloze (BCG) smanjiti simptome kod zaraženih koronavirusom.

– Može poboljšati imunološki sistem tako da se bolje brani protiv niza različitih infekcija – rekao je Najdžel Kurtis (Nigel Curtis), stručnjak za dječje zarazne bolesti sa Univerziteta u Melburnu.

Rezultati će biti poznati nakon tri mjeseca .

Bolničko osoblje koje je dobrovoljno sudjelovalo u šestomjesečnom istraživanju u Australiji bit će nasumično raspoređeno na vakcinaciju protiv sezonske gripe i tuberkuloze – ili samo protiv gripe.

Placebo u ovoj situaciji neće funkcionirati jer nakon vakcinacije protiv tuberkuloze ostaje trag na koži – tako postaje očito ko je primio koju vakcinu.

Sudjelovat će ukupno 4 hiljade radnika.

Odbor za praćenje podataka razmotrit će rezultate nakon tri mjeseca kako bi se iznašli bilo kakvi znakovi da metoda djeluje.

– Ne bismo to radili da ne mislimo kako bi to moglo funkcionirati. Ne možemo garantovati da će uspjeti i jedini način da to saznamo je istraživanje – rekao je Kurtis za “Bloomberg”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe