Uz rad za opšte dobro na slobodi, uštede u budžetu USK

IZVORavaz.ba

Od 2011. godine do danas, Ministarstvo pravosuđa i uprave Unsko-sanskog kantona je primilo 436 pravosnažnih sudskih odluka, gdje je zatvorska kazna do godinu dana zamijenjena radom za opšte dobro na slobodi. Krivična djela za koje se najčešće vrše zamjene su sljedeća:

Krivična djela krađe, teške krađe, krivična djela prekršaji iz saobraćaja, krivična djela tipa šumska krađa, krivična djela koja su tretirana kao nedozvoljeno korištenje i upotreba opojnjih droga.

Na području Unsko-sanskog kantona ima 18 poslodavaca ili pravnih subjekata kod kojih se neposredno izvršava alternativna krivično-pravna sankcija.

“Ako je to potreba za pogrebnu službu, za javnu higijenu, za reciklažu, izabere se povjerenik koji će biti određen za daljnje procedure koje uspostavlja i radi sa nadležnom osobom pri ministarstvu”, napominje Sadra Mukeljić, poslovođa pogrebne djelatnosti JKP “Komrad”, Bihać.
Iz pogrebne djelatnosti javnog komunalnog preduzeća „Komrad“ ističu da se osuđena lica dobro uklapaju sa ostalim radnicima.

U budžetu Unsko-sanskog kantona na ovaj način se ostvaruju velike uštede. Ministar pravosuđa i uprave USK Asim Dizdarević ističe da jedan dan troška smještaja osuđenog lica u kazneno-popravnom zavodu, te finansiranje ishrane, košta od oko 80 do 100 KM, ako se uzme u obzir da je sud 2019. godine samo dosudio 2.666 dana rada za opšte dobro na slobodi.

U 2019. godini bila je 61 sudska odluka izvršavanja kazne na ovaj način za osobe koje su bile osuđene do godinu dana zatvora. Osim uštede u budžetu kantona, cilj instituta je, svakako, socijalizacija osuđenika.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe