Uz petodnevni fitness izazov uspostavite zdravu rutinu vježbanja

Uspostavljanje fitness rutine može predstavljati značajan izazov posebno za one koji tek započinju sa redovnom fizičkom aktivnošću.

Međutim, Fitness magazin preporučuje petodnevni izazov koji će vas natjerati da se pokrenete i održite kontinuitet vježbanja te tako unaprijedite svoje zdravlje.

Početi jednostavno, ključno je za novajlije koji žele promijeniti način života ili za one koji su možda prethodno odustali od dobrih navika u vježbanju.

Ovaj petodnevni izazov nudi upravo jednostavan raspored kojim ćete pronaći rutinu, a koja će vas nadahnuti da češće vježbate.

1. dan: Pokrenite se

Vaš fokus za prvi dan je jednostavno kretanje svakih 30 minuta. To bi moglo značiti samo ustajanje od radnog stola kako biste prošetali, penjali se stepenicama ili trčali u mjestu 30 sekundi.

2. dan: Online trening

Uz uslove pandemije koji omogućavaju provođenje više vremena kod kuće, vježbanje iz udobnosti vlastitog doma postalo je nikad lakše. Uz mnoštvo fitness aplikacija, online izazova, YouTube videa možete pronaći fleksibilne planove treninga koji udovoljavaju svim nivoima kondicije, što znači da nakon što ojačate možete preći na viši nivo.

3. dan: Jedite ispravno

Ne podcjenjujte utjecaj zdrave prehrane na naše fizičke performanse. Treći dan se fokusira na ono što unosimo u svoja tijela. Sigurna kombinacija je mješavina nemasnih proteina za obnavljanje mišića, cjelovitih ugljikohidrata za energiju i puno voća i povrća za najvažniju dozu vitamina, minerala i vlakana.

4. dan: Pojačajte intenzitet

Kako se bližite kraju svog izazova, poželjet ćete dati sve od sebe. To znači vježbati barem 30 minuta kako bi srce ojačalo. Započnite s trčanjem ili drugim jednostavnim vježbama za zagrijavanje. Nakon što se zagrijete, prijeđite na zahtjevnije vježbe poput čučnjeva, iskoraka prema naprijed i “ab-twista”.

Nemojte se osjećati obeshrabreno ako se brzo umorite, važnije je da se fokusirate na pravilno obavljanje svake aktivnosti.

5. dan: Testirajte svoje sposobnosti

Posljednji dan izazova odnosi se na testiranje sposobnosti i dokazivanje samom sebi da ste jači nego što mislite. Odaberite vježbu koja vam odgovara, ali koja ipak zahtijeva napor i radite je koliko god možete svaki sat. Nekoliko dobrih opcija koje treba razmotriti uključuju sklekove, trbušnjake i trčanje u mjestu.

Još jedna pogodnost ovog petodnevnog izazova – vikendi ostaju za uživanje i opuštanje.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe