Uz Covid je sve više gripoznih stanja: Maske što češće mijenjati!

Domovi zdravlja RS-a prijavili su 1.293 akutne respiratorne infekcije, dok je oboljenja sličnih gripi registrovano 251

Od posljedica Covid-19 u Bosni i Hercegovini je, prema posljednjim podacima, preminulo osam osoba, šest u Federaciji BiH i dvije u Republici Srpskoj. U FBiH su 82 novozaražene, u RS-u 102 osobe, a u Brčko distriktu jedna. Posljednjih dana sve je veći broj i respiratornih infekcija, na što upozoravaju epidemiolozi i infektolozi, ukazujući na važnost nošenja zaštitne maske.

“Savjetujemo građane da su i dalje zaštitne maske, distanca i pojačana higijena ruku veoma važni za sve respiratorne infekcije, bilo da se radi o Covid-19, bilo o influenci, odnosno gripi, bilo da se radi o infekcijama izazvanim rinovirusima”, kaže za Oslobođenje epidemiologinja dr. Snežana Bursać iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, naglašavajući kako će i s aerozagađenjem maska biti broj jedan i stoga se ona trebati što češće mijenjati.

“Čitav svijet je praktično u ovome, uz Covid-19 sada su tu i respiratorne infekcije. Stoga je veoma važno zaštitne maske nositi na pravilan način. Preko nosa i ispod brade, jer ona vas neće štititi ako je nosite ispod nosa, za sve respiratorne infekcije virus je prijemečiv na sluznicu nosa i usta i zato se maska nosi preko nosa i usta”, napominje dr. Bursać.

Dodaje da u sezoni respiratorskih ingekcija treba obratiti pažnju na prehranu, uzimati mnogo voća i povrća, te vitamina C.
U prvoj nedjelji početka nadzora nad influencom u sezoni 2020-2021, tačnije u 40. nedjelji 2020. godine, domovi zdravlja RS-a prijavili su 1.293 akutne respiratorne infekcije, dok je oboljenja sličnih gripi registrovano 251. U ovoj sedmici prijavljeno je 13 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe