Uvodi li Hrvatska opet samoizolaciju za građane iz BiH?

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gotovao je u emisiji Hrvatskog radija ‘Izaberi zdravlje’ i govorio o epidemiji koronavirusa.
Unatoč povećanom broju zaraženih u Hrvatskoj, neće biti nove karantene.

– Nećemo karantenizirati, zabranjivati. Ići ćemo na preporuke i gdje je potrebno segmentarno zatvarati. Za sada bi to moglo biti npr. u trgovinama da će biti obavezne maske, kao i na sastancima u malim prostorima gdje ljudi moraju biti duže od 15 minuta. Ali mi se moramo pripremiti za jesen, najvjerojatnije je da ćemo na jesen imati koronu i morat ćemo organizirati sve aktivnosti uz koronu. Djeca u školi će trebati imati mjere, na fakultetima, na poslu, svugdje gdje u manjem postoru boravi veći broj ljudi. Preporuka o korištenju maski će biti dovoljna, to za sada mislimo, kaže Capak.

Na pitanje što će biti ključno da bi došlo do postroženja mjera, Capak kaže da vjeruje da će se brojke uskoro spustiti na prihvatljivu razinu, no cirkulacija virusa teško će prestati.
– S prihvatljivom razinom ćemo se moći epidemiološki B0RITI do jeseni, kada nas prema stručnjacima čeka puno G0RA situacija nego sada. Naravno da, ako primijetimo da iz nekog područja imamo izvor zaraze, kao što smo zatvorili granice s BiH i Srbijom, tako ćemo i tada segmentalno zatvoriti to područje iz kojeg dolazi povećani broj zaraženih. Na stolu je mjera samoizolacije za dolaske iz BiH i Srbije, kazao je Capak.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe