14.5 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Uveliko se pripremaju otkazi: Radnici će prije umrijeti od gladi nego od virusa!

Predsjednika Sindikata radnika trgovine i uslužne djelatnosti BiH Mersiha Beširović kazala nam je kako Sindikat radnika trgovine i uslužne djelatnosti BiH nema članstva u sektoru ugostiteljstva tako da nemaju podataka o otkazima koji su već usljedili, ali ono što je evidentno je da poslodavci neće moći plaćati radnike za rad kojeg nema.

“Bilo bi nefer tražiti da ovi radnici budu plaćeni iako ne rade bez da se poslodavci ne rasterete nekih obaveza koje imaju na ime tog rada. Upravo iz tog razloga Sindikat radnika trgovine i uslužne djelatnosti BiH je danas predložio set mjera delegaciji Saveza samostalnih sindikata BiH pri Ekonomsko socijalnom vijeću i očekujemo da će ista na Kolegiju Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, a koje je zakazano za sutra, zajedno s poslodavcima predložiti i u konačnici istrajati na tim mjerama”, rekla je Beširović.

Kako kaže, radnici u uslužnom sektoru svoju egzistenciju uglavnom zarađuju kroz procenat od pruženih usluga, a toga sada nema.

“Moramo osigurati da poslodavci budu rasterećeni obaveza pod uvjetom da zadrže radnike kao i da oni dobiju svoje plaće koje bi zaradili na svojim radnim mjestima da svi skupa nismo u stanju nesreće. U protivnom bojim se da radnici u BiH u ovom sektoru neće umrijeti od koronavirusa nego od gladi”, kazala je Beširović.

Sindikat radnika trgovine i uslužne djelatnosti BiH, s obzirom da situacija sa širenjem COVID-19 virusa uzima maha i u BIH kao i polazeći od činjenice da su radnici i radnice u prodavnicama posebno onim prehrambenih proizvoda jedni od najizloženijih i u stalnom kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao i da je odlukama Kriznog štaba FBIH obustavljen rad ugostiteljstih objekata i uslužnih firmi širom FBIH, traži od predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH pri ESV-u traži:

– Hitno formiranje Kriznog štaba sastavljenog od predstavnika sindikata i poslodavaca koji će na dnevnoj bazi pratiti stanje na tržištu rada i predlagati mjere Vladi FBIH.

– Poslodavce u privatnom sektoru bez obzira na sektor osloboditi poreza i doprinosa pod preduvjetom da se svakom radniku mora isplatiti puna plaća kao i naknade plaće (topli obrok). Ova mjera može biti vremenski ograničena na jedan mjesec a po potrebi i duže.

– Hitno povećati plaće radnicima koji moraju raditi za najmanje 10 posto. Ovo može biti jednokratni iznos u vidu stimulacije

– Sredstva za provođenje ovih mjera trebaju se osigurati hitnim rebalansom budžeta.

– Hitno putem medija ili interno na nivou kompanija, radnicima se moraju obratiti odgovorne osobe u kompanijama ili na nivou Udruženja poslodavaca kako bi se uputile jasne poruke ohrabrenja svima onima koji rade ali i onima koji ne mogu raditi.

– Epidemiološke i zdravstvene mjere za zaštitu radnika i radnica koji moraju raditi, podići na najveći nivo

“Radnici u uslužnom sektoru su preplašeni i u panici. Mnogi rade bez bilo kakvih mjera zaštite a informacije dobijaju iz medija umjesto od svojih poslodavaca. Dok su jedni prinuđeni da rade kako bi se obezbjedio nastavak života građana u FBIH, drugima je ova mogućnost uskraćena iz sigurnosnih razloga i u cilju suzbijanja zaraze. I jedni i drugi su heroji i zahtjevaju i trebaju podršku i pomoć.

U ime članova STBIH ali i svih radnika, očekujemo da naša delegacija pri ESV predloži i istraje u ovim mjerama”, navedeno je u zahtjevu upućenom Savezu samostalnih sindikata BiH.

.

.

.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe