17.5 C
Bihać
Petak, 30 Septembra, 2022

Utvrđeno da je američki youtuber zbog pregleda srušio avion, oduzeta mu pilotska dozvola

Youtuberu Trevoru Jacobu je američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) oduzela pilotsku dozvolu nakon što je otkrila da je iskočio iz aviona i namjerno dozvolio da se sruši kako bi mogao snimiti incident.

Jacob, bivši olimpijski snowborder iz SAD-a i influenser, izazvao je kontroverzu nakon što je objavio video pod naslovom “Srušio sam svoj avion” prošlog decembra.

Navodeći kvar na motoru kao razlog, Jacob je pomoću padobrana iskočio iz male letjelice i snimio je kako pada u podnožje Nacionalne šume Los Padres u Kaliforniji.

U pismu od 11. aprila, FAA je saopštila da je prekršio pravila vazduhoplovne agencije i da je upravljao svojim jednomotornim avionom na “nepažljiv ili nepromišljen način kako bi ugrozio život ili imovinu drugog”, prenosi The New York Times.

“Pokazali ste nedostatak pažnje, rasuđivanja i odgovornosti tako što ste odabrali da iskočite iz aviona samo da biste mogli snimiti snimak nesreće”, navodi se u pismu.

“Vaše nevjerojatne i namjerne radnje ukazuju na to da vam trenutno nedostaje stepen pažnje, rasuđivanja i odgovornosti koji se zahtijeva od nosioca certifikata”, dodali su.

Dodali su da je tokom leta otvorio pilotska vrata bez da je utvrdio da je motor otkazao i da nije trudio kontaktirati kontrolu zračnog prometa na frekvenciji za hitne slučajeve.

Skoro 13-minutni YouTube video, postavljen na Badnje veče, do sada ima preko 1,8 miliona pregleda.

Stručnjaci za avijaciju i korisnici društvenih mreža postavili su pitanja o tome je li se avion namjerno srušio, što je navelo FAA i Nacionalni odbor za sigurnost transporta da pokrenu zajedničku istragu.

Video, koji je snimljen pomoću GoPro kamera pričvršćenih na različite dijelove jednomotornog aviona Taylorcraft BL65, pokazuje kako letjelica gubi snagu u zraku.

“Tokom leta doživio sam kvar motora iznad nekih planina. Nije bilo sigurnog prostora za slijetanje”, naveo je Jacob u videu.

“Zato uvijek letim s padobranom”, dodao je nakon pada aviona, dok se vraćao nazad do olupine aviona.

YouTuber je isključio komentare na videosnimku nakon što su ga korisnici pitali da li je on inscenirao nesreću.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se