Usvojen Zakon o javno – privatnom partnerstvu USK- otvara se šansa za ubrzan razvoj i zapošljavanje

Dugo je vremena naš kanton čekao na kvalitetno i održivo zakonsko rješenje koje će omogućiti zajednički nastup i države i privatnog kapitala za zajedničko dobro i razvoj našeg kraja.

Konačno je ova Vlada USK, na prijedlog Ministarstva privrede utvrdila, a zatim i Skupština USK usvojila ovaj Zakon.

Nezavisni blok, stranka kojoj pripada ministar privrede, Nijaz Kadirić, se od svoga osnivanja pozicionirao kao projekat okrenut rješenjima za stvarne probleme, koje naš narod ima i pokazuje da politika može biti drugačija, da može biti u službi u ljudi i činiti da oni bolje žive.

Posebno se angažman Nezavisnog bloka i njihovih kadrova, predvođenih predsjednikom Senadom Šepićem, pokazao sposobnim i učinkovitim u vremenu krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, kada su bili prva stranka koja je svoje kadrove stavila na raspolaganje i uslugu brojnim starijim sugrađanima i onima koji se nisu mogli kretati, organizirali veliki broj humanitarnih akcija, o čemu su mediji pisali, na nivou Federacije BiH prvi uputili javni poziv Vladi FBiH da zabrani poskupljenje životnih namirnica i medicinske opreme, a zatim i da ograniče marže na gorivo, što je Vlada FBiH i uradila; od samoga početka krize nudili rješenja za spas radnih mjesta i održiv koronazakon, a na nivou BiH uputili Zakone o uštedama, smanjivanju plata i privilegija, te usmjeravanju tih sredstava za privredu u BiH.

Pravovremenim zahtjevima za ukidanje karantena, a nakon toga i samoizolacije od 14 dana za bh. građane koji rade i žive vani, Nezavisni blok se pokazao kao snažan glas koji razumije i cijeni značaj dijaspore za našu zemlju i njen sveukupni razvoj. I u vremenu krize, nastavili su da stipendiraju učenike i studente i dosad su jedina stranka čiji su se kadrovi odrekli minimalno 20 posto svoje plate u korist učenika i studenata kojima dodjeljuju stipendije.

Na nivou USK, a prema izvještajima nezavisnih organizacija koje prate rad izvršne i zakonodavne vlasti, zastupnik i ministar iz reda Nezavisnog bloka spadaju i red najaktivnijih i kadrova koji su inicirali i izradili najveći broj važnih propisa koji su potrebni ljudima da im pomognu da bolje žive. I ovaj, Zakon o javno- privatnom partnerstvu je inicirao i u njegovoj izradi, u Radnoj grupi sa domaćim i međunarodnim ekspertima iz ove oblasti, učestvovao Nisvet Jusić, zastupnik NB-a u Skup

štini USK, da bi ga finalno utvrdilo i na Vladu USK poslalo Ministarstvo privede, na čijem čelu je Nijaz Kadirić, koji je i predsjednik Kantonalnog odbora Nezavisnog bloka.

Sve ove ideje su bile lakše i brže ostvarive zahvaljujući i razumijevanju i spremnosti aktuelnog premijera Mustafe Ružnića da mnoge stvari u USK pokrene naprijed.

Zakon o javno- privatnom partnerstvu će biti dobar okvir za ekonomski, privredni, ali i širi društveni razvoj našeg kantona i zato je njegovo konačno donošenje važno.

Odmah nakon jučerašnjeg usvajanja na Skupštini USK, ministar Kadirić je objavio na svome FB kratak komentar o tome, pročitajte ga u cjelosti:

“Danas je Skupština na prijedlog Ministarstva privrede usvojila zakon o javno privatnom partnerstvu (JPP). Zahvaljujem se svim zastupnicima na jednoglasnoj podršci. Ovim zakonom proširujemo mogućnosti za razvojne projekte i investicije. Naravno, na Kantonu, gradovima i općinama je da definišu koji su to njihovi projekti koje žele da ponude investitorima kroz ovaj oblik investiranja.”- napisao je Nijaz Kadirić (NB), ministar privrede USK.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe