USVOJEN BUDŽET USK U IZNOSU OD 238,5 MILIONA KM: Iz SDA tvrde da je ovo PREDIZBORNI BUDŽET koji nam neće pomoći protiv koronavirusa

Nakon nekoliko neuspjelih pokašaja usvajanja Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2020.-tu godinu, napokon je usvojen i iznosi 238,5 miliona KM.

Ni ova sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona nije mogla proći bez burnih rasprava oko budžeta, ali je na kraju usaglašena većina u kojoj su glasali: A-SDA, SDP, NAŠA STRANKA, NEZAVISNI BLOK, Narod i Pravda, Zikrija Duraković iz PoMAK-a i Anel Šahinović dojučerašnji član Laburističke stranke osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića.

Za budžet nisu glasali: SDA i Edina Abdić – Pleho ispred Laburističke stranke.

Suzdržani su bili: Mehmed Mahmić (SDA), Amir Murić (DF), Ekrem Prošić (DF) i Rasim Kantarević koji je također izišao iz Laburističke stranke na prošloj sjednici Skupštine.

Redakcija KRAJINA.BA portala je uspjela doći do nekoliko članova skupštine iz SDA i DF-a koji nisu glasali za budžet te smo ih pitali šta im se to nije svidjelo u Budžetu za 2020. godinu kad ga nisu podržali, na šta su nam odgovorili:

– Sjednica je sazvana kako bi se usvojio Budžet zbog situacije sa koronavirusom koji hara Unsko-sanskim kantonom, a oni na kraju ne prihvate naša amandmane nego usvoje predizborni budžet u kojem trenutna većina nije gledala kako da poboljšamo stanje Kantonalne bolnice ili cjelokupnog zdravstvenog sistema, već samo kako će se asfaltirati pojedini putevi kako bi oni u oktobru mogli dobiti glasove. Čudi me samo kako je dr. Hajrudin Havić pristao na ovo s obzirom da bolnice na čijem je on čelu skoro da ni nema u ovogodišnjem budžetu. Da su pristali na amandmane koje smo tražili od njih, mi bi glasali za budžet, ali za ovaj predizborni budžet nismo htjeli glasati.

Amandmani koje je tražila SDA stranka kako bi usvojila Budžet, ali oni nisu prihvaćeni
Amandmani koje je tražila SDA stranka kako bi usvojila Budžet, ali oni nisu prihvaćeni

“Evo upravo za vaš portal ćemo vam pokazati zašto je Anel Šahinović iz Laburističke stranke (ili se to više ne broji jer će sad u Nezavisne preći) glasao. Evo vam podaci, pa pokažite narodu kako Budžet USK većinom ide na plate i doprinose te nešto malo kapitalnih stvari, a upravo 2 miliona od tih malo će ići u Veliku Kladušu kako bi se jačao Fikret Abdić koji je na čelu ove opštine. Ovo nije moja izjava, nego izjava Anela Šahinovića koji je to podjelio na svoj Facebook” – završio je naš sagovornik.

Kada pogledate ovo, jasno vam je da Vlada USK nije htjela dati nekoliko miliona za Kantonalnu bolnicu i ostale zdravstvene institucije na kantonu kako bi i SDA i DF glasali za budžet, nego im je lakše bilo dati 2 miliona Velikoj Kladuši i pare za zdravstvo prebaciti na predizborne projekte – kazao je za naš portal jedan skupštinski poslanik.

Da je čudno da baš u ovako teškim vremenima ide 2 miliona za Veliku Kladušu na čijem je čelu Fikret Abdić, jeste, ali opet je to politika koju vode gotovo sve stranke na kantonu i u kojoj se svi oni pojedinačno pronalaze.

Najgora činjenica je to da se sa ovim budžetom ništa posebno nije dogodilo, Kantonalna bolnica neće dobiti neka velika sredstva kako bi se što lakše izborila sa koronavirusom, a jedina pozitivna činjenica je da će budžetski korisnici dobiti plate.

Politički cirkus na Unsko-sanskom kantonu se nastavlja i u njemu učestvuju svi članovi Skupštine i Vlade USK, dok građani pokušavaju vlastitim sredstvima preživjeti ovaj opaki virus i nastaviti sa normalnim životom.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe