USVOJEN BUDŽET FBiH // Na inicijativu zastupnika u Domu naroda FBiH, Jusić Hadisa: Bihać će dobiti tri miliona KM za Dom zdravlja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić se u svom obraćanju na sjednici Doma naroda osvrnuo i na stanje u Domu zdravlja Bihać.

– Naći će se tri milliona KM za Dom zdravlja Bihać. U prijedlogu budžeta za 2021. godinu predviđeno je 60 miliona KM za zdravstvene ustanove. Znači, predviđeni novac nije namijenjen samo kliničkim centrima, nego i ostalim i drugim ustanovama – poručio je Novalić.

Podsjetimo, Hadis Jusić (SDA), delegat u Domu naroda FBiH, tražio da Vlada FBiH iz budžeta za 2021. godinu izdvoji tri miliona maraka, što bi se koristilo za sanaciju ili izgradnju novog objekta. Ostatak novca bi izdvojile lokane vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je danas Budžet za 2021. godinu u iznosu od 5,4 milijarde KM. U Budžetu će se naći novac i za sanaciju postojeće ili izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću.

Zgrada Doma zdravlja je uništena tokom zemljotresa krajem decembra, neupotrebljiva je i sve službe Doma zdravlja su već napustile objekat te se smjestile na oko 15 lokacija u Bihaću.

– Općenito je dobro da je budžet usvjen, jednostavno zbog funkcioniranja cijelog sistema, a i zbog stavki koje će ići za borbu protiv pandemije COVID-19. I iz prošlogodišnjeg budžeta je značajan novac izdvojen u te svrhe, a i sada će, prvenstveno u cilju spašavanja radnih mjesta i pomoći svim granama privrede. Kada je u pitanju moj zahtjev za izdvajanjem tri miliona KM za bihaćki Dom zdravlja, on nije došao u skladu sa procedurom, budući da je zaključena bila javna rasprava o budžetu. Međutim, drugog načina nije moglo ni biti jer se zemljotres desio u vrijeme kada više nije mogla biti ispoštovana procedura. Stoga je kolega Elmedin Konaković imao neke zamjerke, nazivajući zahtjev da se Bihaću izdvoji novac za Dom zdravlja “populističkim”. Ako iko koristi populističke metode, onda je to on, ja se na to nisam ni obazirao. Prigovaralo se što nije inicijativa došla redovnim putem kroz amandmane, ali nije ni mogla doći s obzirom na ove okolnosti kad se zemljotres desio i kad smo saznali kolike su razmjere štete – objašnjava Hadis Jusić, delegat u Domu naroda iz Bihaća.

Federalni premijer Fadil Novalić je na sjednici Doma naroda rekao da je zahtjev za izdvajanje novca Domu zdravlja Bihać potpuno opravdan te će Vlada novac dati.

– U svakom slučaju pratit ću realizaciju tog zaključka- kaže Jusić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe