USTAVNI SUD BIH DONIO ODLUKU // Štrajk u obrazovanju na početku ove školske godine nezakonit – uskraćivanje prava na obrazovanje, prava na odmor, slobodno vrijeme i igru

Školska godina 2019/2020 u Unsko-sanskom kantonu je započela sa štrajkom, a završit će sa pandemijom korona virusa. Podsjećamo da su učenici u svoje školske klupe sjeli tek 20.septembra nakon što su sindikati u obrazovanju i Vlada USK našli zajednički jezik.

Međutim, ostaje u sjećanju i činjenica nepoštivanja privremene mjera o prekidu štrajka u osnovnom obrazovanju. Općinski sud u Bihaću odredio je privremenu mjeru osiguranja, odnosno naložio Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalnom odboru Unsko-sanskog kantona (USK) da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području ovog kantona.

Iz Suda je obrazloženo kako je ovo Rješenje doneseno nakon tužbe koju je predalo Kantonalno pravobranilaštvo USK, radi utvrđenja da je štrajk Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalnog odbora USK nezakonit.

Prije nekoliko dana je Ustavni sud BiH donio Odluku o dopustivosti, u kojoj Odbacio apelaciju Sindikata osnovnog obrazovanja na Odluku o privremenoj mjeri i prekidu štrajka, Odluku prenosimo u cjelosti:

Da li će snositi odgovornost pojedinci zbog nepoštivanja Odluke suda o privrmenoj mjeri, ostaje nam da vidimo epilog.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe