USK: U devet mjeseci život u saobraćaju izgubilo 18 osoba

Nažalost, sve je je više saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom na području Unsko- sanskog kantona..

U prvih devet mjeseci ove godine na području Kantona 18 lica smrtno je stradalo u 15 saobraćajnih nesreća, od toga na području kladuške općine četiri lica u četiri saobraćajne nesreće. Prema riječima portparola MUP-a USK-a Adnana Beganovića pogoršano je stanje sigurnosti u saobraćaju, odnosno nije na zadovoljavajućem nivou.

Uzroci saobraćajnih nesreća i nezgoda, kako ističe Beganović u većini slučajeva su greške vozača i nepoštivanje Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, najčešće neprilagođena brzina i uticaj alkohola. Također, na povećan broj saobraćajnih nesreća i nezgoda u znatnoj mjeri uticali su i drugi faktori, poput uslova na putu, te tehnička neispravnost vozila. Kako bi se ovakav trend zaustavio i poboljšala sigurnost svih učesnika u saobraćaju, policijski službenici čine sve što je u njihovim ovlastima, ističe Beganović. Provode pojačane aktivnosti uz pojačanu kontrolu svih učesnika u saobraćaju, a akcent je usmjeren na kontrolu brzine vozila i korištenje sigurnosnog pojasa.

Portparol je naročito podsjetio na obavezu korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice za djecu.

Prema statističkim podacima, u BiH se prošle godine dogodilo skoro 30 hiljada saobraćajnih nesreća, nezgoda u kojima su smrtno stradale 244 osobe. Ovakva crna statistika našu zemlju dovela je na sami vrh evropske ljestvice po stopi smrtnosti u saobraćaju, a koja je prošle godine iznosila 69 poginulih na milion stanovnika, za razliku od Evropske unije, gdje je 51 osoba smrtno stradala na spomenuti broj stanovnika.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe