5.3 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

USK šume uvele inovativni program: Telefonom prate sječu drveća

Inače, radi se o programu koji omogućava efikasno praćenje proizvodnje šumskih sortimenata i evidentiranje svih mogućih anomalija u ovoj oblasti.

Mladi stručnjaci kažu kako njihov program osigurava znatno efikasnije poslovanje u oblasti šumarske proizvodnje te omogućuje radnicima da direktno na terenu donose odgovarajuće odluke.

Program je namijenjen za mobilne telefone, a čini ga više aplikacija koje služe za prikupljanje i obradu podataka.

“Programi koji su u upotrebi u našem preduzeću su zastarjeli i oslanjaju se na podatke koji se prikupljaju na konvencionalan način. To često dovodi do konfuzije prilikom obrade podataka, dešava se da oni nisu standardizovani, a jedan isti podatak se evidentira i po nekoliko puta, dok radnici na terenu nemaju uvid u obrađene podatke”, kaže Mešić.

Dodaje kako će primjenom novog programa zaposlenici putem aplikacija na svojim pametnim telefonima imati sve informacije koje su im potrebne. Radi se o sedam aplikacija i svaka od njih se odnosi na različite faze proizvodnje.

“Aplikacije eliminišu nelogične, računski pogrešne i nepotpune informacije te omogućavaju prikupljanje cijelog niza podataka koji se nisu mogli prikupiti dosadašnjim načinom rada, a pri tome nije potrebno izdvojiti više vremena za njihovo evidentiranje”, ističe Koljić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući novom programu biće moguće pratiti ko je pojedinačno stablo obilježio za sječu, ko ga je posjekao i kod kojeg je kupca ono završilo.

Mladi inženjeri ističu kako njihov program ima višestruke prednosti koje se ogledaju u boljem praćenju proizvodnje šumskih sortimenata, efikasnijoj borbi protiv zloupotreba i racionalnijem korištenju resursa.

“Unsko-sanske šume” su prvo preduzeće ovog tipa u Federaciji BiH gdje se počeo koristiti ovaj inovativni program, a interesovanje za njega pokazala su i druga preduzeća koja se bave proizvodnjom u oblasti šumarstva.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe