USK: Inspekcijske kontrole i pored najave nadzora nalaze brojne nepravilnosti u poslovanju

Upućeni u rad inspekcija navode da više od polovine kontroliranih poslovnih subjekata, u nadzoru njihovog zakonom uređenog rada, ne drži do slova zakona, zbog čega se izriču ili primjenjuju mjere, ali i korektivna i represivna rješenja…

USK – Mješoviti timovi tržišno – turističke, ugostiteljske te inspekcije rada i zaštite na radu USK, cijeli prošli mjesec vršili su pojačane nadzore privrednih subjekata.

Iako su svi oni, putem medija, bili blagovremeno obaviješteni o inspekcijskim kontrolama, većina njih, kazano je, bila je prilično nepripremljena, odnosno nisu imali urednu dokumentaciju, a evidentiran je i određen broj neprijavljenih radnika. Samo tržišna inspekcija izvršila je nadzor nad 190 subjekata, pri čemu je izdala 75 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 150 000 maraka.

Inspekcija rada je izvršila 219 nadzora i izdala 91 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 152 000 maraka, te je utvrdila da od ukupno 325 kontrolisanih radnika, njih 95 nije prijavljeno. Nažalost, i ovaj put šest subjekata nije posjedovalo fiskalni uređaj te su radili bez izdanog rješenja nadležnih institucija, tako da su odmah zapečaćeni.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe