3.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 28 Novembra, 2022

USK – 1300 slučaja čeka mogućnost žalbe na mjere izrečene pri lakšoj povredi službene djelatnosti

Nakon što je na pretposljednjoj sjednici Skupštine usvojena izmjena člana 60. Zakona o državnoj službi u USK, stvoreni su uslovi da Vlada USK donese Uredbu o osnivanju disciplinske komisije u čijoj nadležnosti je postupak utvrđivanja odgovornosti državnih službenika

BIHAĆ, 22. juna – Njih 1300 na području USK zaposlenih u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama posljednje 3 godine nisu imali mogućnost žalbe na mjere izrečene pri lakšoj povredi službene dužnosti.

Zakon o državnoj službi USK, Ustavni sud FBIH, proglasio je neustavnim među ostalim i zbog neriješenog provođenja disciplinskih postupaka prema državnim službenicima, što je rezultiralo da je još od 2017. godine prestao rad disciplinske komisije kojoj je u međuvremenu istekao i mandat. Sve je to u proteklom periodu stavilo na čekanje određene disciplinske postupke.

Ministarstvo pravosuđa USK nakon izmjene člana Zakona o državnim službenicima pripremilo je Uredbu koju je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada USK čime su stvorene pretpostavke da se ovaj proces uskoro i završi.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se