USAID dopremio sredstva za dezinfekciju i pakete pomoći za socijalno ugrožene u Bosanskoj Krupi

U okviru projekta PRO-Budućnost kojeg uz finansijsku podršku USAID-a realizira Catholic Relief Services (CRS) osigurano je više od 1.200 paketa pomoći namijenjenih porodicama u stanju socijalne potrebe u više od 50 lokalnih zajednica u BiH, a vrijednost projekta je oko 80.000 KM.

Pakete su proteklog vikenda, prema spisku Centra za socijalni rad, ugroženim porodicama uručili pripadnici bosanskokrupske Službe za spasavanje na vodi i pod vodom.

„Od proglašenja stanja prirodne nesreće i zaustavljanja većine privrednih djelatnosti mi smo na terenu i provodimo aktivnosti usmjerene na pomoć socijalno ugroženim porodicama. Prve pakete je osigurala Općina Bosanska Krupa, onda su se u akciju uključili i građani Bosanske Krupe koji su prepoznali potrebe i odlučili pomoći svojim komšijama, poznanicima, sugrađanima. Posljednje pakete koje smo uručili u protekla dva dana donirao je USAID i ja im se u ime svih porodica od srca zahvaljujem. Koliko se god nekima ovo činilo kao malo i beznačajno, vjerujte da nije tako. Nažalost, uvijek ima porodica koje nemaju ni za hranu, takvima moramo pomoći“, kazao je član Općinskog štaba CZ i rukovodilac Službe Tarik Halkić.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović u USAID-u vidi pouzdanog partnera koji dugi niz godina kroz različite projekte ulaže u pravcu razvoja BiH pa i Bosanske Krupe.

„Čast i zadovoljstvo nam je sarađivati sa USAID-om. Posljednje aktivnosti provodimo kroz PRO-Budućnost projekt u okviru kojeg je stigla i ova pomoć za naše socijalno ugrožene porodice, a čime je zapravo potvrđeno opredjeljenje američke vlade u smislu doprinosa globalnoj borbi protiv pandemije“, dodao je načelnik Halitović.

USAID je do sada, kako ističu, uputio oko 500 miliona dolara za 100 zemalja u svijetu koje se bore protiv pandemije, uključujući i BiH. Pružaju više od finansijskih sredstava, osiguravaju tehničku pomoć, obuku, izgradnju zdravstvenih sistema i lijekove koji spašavaju živote.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe