Upozorenje Vijeću ministara BiH u vezi “Bire”: Građani su uznemireni

IZVORavaz.ba

U Bihaću je rano jutros održana sjednica Operativne grupe za upravljanje i koordinisanje migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona.

Sjednica je održana nakon dešavanja u protekla dva dana, a u vezi pokušaja preseljenja migranata iz kampa „Lipa“ kod Bihaća u kasarnu Oružanih snaga BiH u Bradinu kod Konjica.

Zaključci su doneseni prije saopćenja iz Vijeća ministara koje je poručilo vlastima u USK i Bihaću da migrante što prije smjeste u Biru, što se i očekivalo.

Zaključci Operativne grupe

Na ovoj sjednici izdato je upozorenje Vijeću ministara BiH da bilo kakva odluka o povratku migranata u „Biru“ izaziva ogromnu uznemirenost građana, a to potvrđuje njihovo svakodnevno okupljanje i samoorganizovanje, te izjave da su spremni vlastitim tijelima braniti ulaz migrantima u „Biru“.

– U razgovoru, građani ističu da ne žele ponovo prolaziti kroz sve strahote zbog boravka migranata u Biri. Napominjemo da „Bira“ uopće nema nikakve uslove za prijem tolikog broja migranata, da se nalazi u samom centru grada i blizu glavne saobraćajnice. Ovdje ne postoji ni minimum sigurnosnih uslova za boravak migranata – navedeno je na sjednici.

Kako su istakli, traže da Kantonalna uprava civilne zaštite pruži podršku za boravak migranata u kampu „Lipa“, kroz materijalno-tehnička sredstva i ljudske resurse.

– Osuđujemo postupak Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je napustola „Lipu“ nakon što je proglašena trajnim prihvatnim centrom, ostavivši 1.400 migranata bez ikakvih uslova za daljnji boravak. Pozivamo ih da se, zajedno sa drugim humanitarnim organizacijama, vrate na područje kampa Lipa, kako bi spriječili humanitarnu katastrofu – istaknuto je na sjednici.

Na kraju su zaključili da traže od Službe za poslove sa strancima da deportuje sve migrante kojima je istekla dozvola za boravak u našoj zemlji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe