21.9 C
Bihać
Petak, 19 Augusta, 2022

Unsko-sanski kanton: Sve više otkaza u vrijeme pandemije

Prazne tvorničke hale, strojevi koji miruju, puna skladišta robe koja čeka kupce dio je problema koji imaju domaći privrednici. A bez prodaje ugrožena su radna mjesta a time i egzistencija radnika koji u sve većem obimu ostaju bez posla.

Neki su već posegnuli za nepopularnom mjerom, otpuštanjem radnika, dok su drugi, poput vlasnika Bihaćke pivovare, poslali stotinu zaposlenih na prinudni godišnji odmor.

Samo u ovoj tvornici od 15. marta, kad su uvedene mjere, zabilježen je pad potražnje za 27% u odnosu na isti period prošle godine.

Prodaja je, ističe direktor Bihaćke pivovare, skoro u potpunosti stala jer stanovništvo kupuje isključivo osnovne životne namirnice, a veliki kupci su već otkazali narudžbe.

Slična situacija je i u drugim privrednim društvima, a neka od njih su već krenula sa otpuštanjem radnika.

Tako je u Službu za zapošljavanje USK-a svoje prijave podnijelo oko 800 osoba. Uglavnom se, prema riječima Elmedina Đuzela, radi o otpuštenim radnicima iz sektora ugostiteljstva i trgovine, ali i iz drugih privrednih subjekata.

Oni koji nisu posegnuli za tom nepopularnom mjerom, čekaju što hitnije mjere od države kako bi izdržali novonastalu krizu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se