15.4 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

UNIVERZITET U BIHAĆU: Otvoren Konkurs za upis studenata u novu akademsku 2020/2021. godinu

Prijem dokumenata za upis na neki od odsjeka Univerziteta u Bihaću počeo je jučer, 15. juna.

Planiran je upis za 445 studenata za prvi ciklus studija, na drugi ciklus planiran je upis za 175 studenata, dok je za treći planiran upis za pet studenata.

Za studijske odsjeke, koji zabilježe zainteresiranost manju od 70% , Univerzitet u Bihaću i Vlada USK, pokušat će da pronađu zajedničko rješenje. Također, definisano je na koji će način biti organizirano polaganje ispita i promocija diplomanata.

Inače, prije nešto više od dva mjeseca Senat Univerziteta u Bihaću utvrdio je prijedlog upisne kvote u prvu godinu studija na ovu visokoškolsku ustanovu. Nakon što je usaglašena kvota na Senatu, Bihaćki univerzitet je preko Ministarstva obrazovanja istu uputio na saglasnost Vladi kantona, koja ju je i odobrila, definišući donje kvote, koje će biti minimalno dostatne da bi se određeni fakultetski odsjek mogao upisati.

„Zauzet je stav da na studentskim odsjecima gdje broj prijavljenih kandidata bude veći od 70% upis će biti omogućen, dok na odsjecima gdje ta kvota bude manja, Univerzitet u Bihaću će da obavjesti Vladu kantona, gdje će zajednički pokušati da pronađu rješenje“, pojašnjava prof. dr. Fadil Islamović rektor Univerziteta u Bihaću.

“Ako se desi da je to neki studijski odsjek, čiji su profili deficitarni, kao što su npr. profesori matematike, tražit ćemo da Vlada da saglasnost za upis manjeg broja kandidata. Međutim, ako se desi, da je to neki studijski odsjek, čiji su profili suficitarni na tržištu rada, tada, vjerovatno, neće biti upisa na tom studijskom odsjeku, nego će se studenti uputiti da upišu srodan studijski odsjek”, dodaje.

Što se tiče broja delegiranih studenata, kako je rekao Islamović, na prvom ciklusu je planirano da bude upisano ukupno 445 studenata, od čega je 360 redovnih, 55 samofinansirajućih i 30 vanrednih. Dodaje da je na drugom ciklusu predviđen upis 175 samofinansirajućih studenata, dok je na trećem ciklusu predviđen upis za pet studenata. Neki studijski odsjeci, kako kaže, još su uvijek u fazi delegiranja.

“Mi smo na Senatu, prije nekih mjesec dana, prihvatili eloborat o osnivanju još jednog studijskog odsjeka na doktorskom studiju na našem Tehničkom fakultetu, odsjek Elektotehnika, smjer Informatika. Ukoliko se desi da dobijemo saglasnot, moguće je da narednu godinu uđemo i sa tim studijskim odsjekom”, kazao je Islamović.

Zbog aktuelne situacije nametnute pandemijom korone virusa i činjenice da se uskoro približavaju ispitni rokovi, Islamović ističe da će studenti polagati ispite fizički u učionicama, raspoređeni u grupe po deset studenata, dok će u amfiteatrima biti ih po grupama od 15, uz strogo pridržavanja epidemioloških mjera.

“Ispiti će početi od 29.6. i trajat će do 30.7. Poslije toga slijedi kolektivni odmor. Dobijena je saglasnot da se laboratorijske vježbe odvijaju u laboratorijama na našim univerzitetima u grupama po 10 studenata”, kazao je.

Komentarisao je i svečanu promociju i dodjelu diploma.

“Nekoliko fakulteta već traže termine za promociju diploma studenata koji su okončali školovanje. Poštivajući naredbe nadležnih tijela naše zemlje, maksimalan broj osoba koji može biti u jednom velikom prostoru je ograničen na 100 osoba, pri čemu je potrebno nositi masku i držati socijalnu distancu. Vjerujem da ćemo prije godišnjih odmora, imati jedan ili dva fakulteta sa organiziranim promocijama. Fakultet Zdravstvenih studija je već delegirao termin za održavanje promocije”, kaže ovom prilikom.

Iz Rektorata Univerziteta u Bihaću obavještavaju buduće studente da je Konkurs za upis u novu akademsku 2020/2021. godinu raspisan i da je u toku prijem dokumenata.

Kako navode, Univerzitet u Bihaću će i dalje ulagati maksimalne napore da unaprijedi kvalitetu svih studijskih odsjeka, te poduzeti brojne aktivnosti s ciljem kontinuiranog razvoja i uključivanja univerziteta u savremene evropske i svjetske akademske tokove.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe