3.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 28 Novembra, 2022

Umro Kutiljer, koji je kreirao plan podjele BiH 1992. godine

IZVORAvaz.ba

Javnost je o njegovoj smrti obavijestila njegova supruga. Osim što je bio diplomata, bio i antropolog, pjesnik i pisac.

Kutiljero je, zajedno sa lordom Piterom Karingtonom (Peter Carrington) 1992. godine predložio mirovni plan za rješavanje krize u Bosni i Hercegovini poznat kao “Kutiljerov plan”.

Plan je propao, a predviđao je mirnu podjele Bosne na bošnjačku, srpsku i hrvatsku teritoriju, što je ratni zločinac Radovan Karadžić pohvalio.

Prema tom planu BiH je trebala postati decentralizovana država u kojoj bi svi kantoni bili podijeljeni prema nacionalnoj osnovi. Ipak, nakon sastanka s američkim ambasadorom u Jugoslaviji Vorenom Cimermanom (Warren Zimmermann) 28. marta 1992., Izetbegović je odbacio “Kutiljerov plan”.

Inače, u decembru 2015. u Hagu je bio svjedok odbrane ratnog zločinca, Ratka Mladića. Kutiljero je u izjavi kao svjedok Mladićeve odbrane izjavio da su sve zaraćene strane u Bosni i Hercegovini lagale, ali srpska najmanje. Pri tom je Kutiljero optužio američku diplomatiju za utjecaj na bosanskohercegovačkog predsjednika Aliju Izetbegovića da odbije mirovni sporazum o podjeli države na tri dijela, a koji je srpska strana navodno željela potpisati.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se