14.1 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

Ukrajinci tvrde da su zauzeli strateška brda oko Bahmuta, Prigožin potvrdio da Rusi gube položaje

IZVORklix.ba

Hanna Maliar, zamjenica ministra odbrane Ukrajine saopćila je kako ukrajinske snage uspješno napreduju na širokom dijelu fronte kod Bahmuta.

“Nastavljamo našu odbranu koju smo započeli 24. februara 2022. Odbrambena operacija uključuje sve vrste aktivnosti, uključujući protivnapadne operacije. Zbog toga pokrećemo protivnapadne operacije na nekim frontovima. Na primjer, front u Bahmutu ostaje u epicentru neprijateljstava. Napredujemo širokim dijelom ove fronte. Vidimo neke uspjehe. Osvajamo strateške visine. Neprijateljske snage su u odbrani i pokušavaju održati svoje položaje”, navela je Maliar.

Prema Maliar, Rusija tvrdi da je ukrajinska protuofanziva započela zbog poraza koje ruska vojska trpi na frontu u Bahmutu, ali je dodala da se na jugu Ukrajine vode manje borbe.

Maliar je kasnije dodala da je Operativno-strateška grupa snaga Khortytsia izvodila ofanzivne operacije na istočnom frontu.

“Naše snage su napredovale u nekoliko područja tokom borbi: Oko 200-1600 metara [u i oko naselja] Orikhovo-Vasylivka, Paraskoviivka. Oko 100 do 700 metara [u i oko naselja] Ivanivske, Klishchiivka”, kazala je.

Šef plaćenika Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da je Ukrajina preuzela kontrolu nad dijelom Berhivke koja se nalazi tri kilometra sjeverozapadno od Bahmuta.

“Sada je dio naselja Berkhivka već izgubljen. Trupe tiho bježe, to je sramotno!”, kazao je Prigožin.

Denis Pušilin, ruski lider u okupiranom Donjecku je priznao da je situacija na bokovima Bahmuta jako teška, ali tvrdi da je i dalje pod kontrolom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe