5.3 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Ukoliko Vlada USK za zdravstvo, privredu i poljoprivredu izdvoji 6 miliona KM, krajiška SDA će podržati Budžet USK

Obzirom da Budžet Unsko-sanskog kantona za 2020. godinu još uvijek nije usvojen, te da u ovom kantonu ne postoji jasno iskristalisana skupštinska većina, Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini USK pozvao je danas na dogovor svih stranaka s ciljem usaglašavanja zajedničkog stava oko ovog dokumenta. „Ovo nije vrijeme za politiku. Ljudi moraju znati da njihove plate nisu ugrožene. Moramo misliti i o tome šta će biti poslije pandemije, pošto ćemo se svi u jednom trenutku vratiti uobičajenom životu”, izjavio je šef kluba Jasmin Musić.

Musić navodi kako niko nije zvao SDA na ozbiljne konsultacije vezano za nemogućnost usvajanja budžeta. „Vidim da se opoziciju pokušava animirati nekim izjavama, što smatram da je krajnje neozbiljno. No, to u ovom trenutku nije ni bitno.
Trebamo zajedno sjesti, usaglasiti se i usvojiti budžet jednoglasno. SDA je uvijek bila konstruktivna opoziciona stranka pa tako i u ovim teškim trenucima želimo ponuditi jedno konstruktivno rješenje. Spremni smo dakle podržati Budžet USK za 2020. godinu ukoliko se usvoji nekoliko amandmana kojima bismo značajna sredstva usmjerili u borbu sa pandemijom i njenim posljedicama”, kaže on.

Klub SDA je pripremio amandmane na Prijedlog Budžeta USK za 2020. godinu, kojima bi u ove svrhe bilo usmjereno šest miliona KM. Prema prijedlogu SDA, pola tog iznosa bilo bi namijenjeno za podršku zdravstvu, dok bi preostala tri miliona otišla u oporavak privrede i poljoprivrede od posljedica pandemije.

„Neophodni novac osigurali bismo preraspodjelom različitih grantova, odnosno kroz ukidanje famoznih projekata zastupnika. Apsolutni prioritet trebaju biti zdravlje i privreda. Ne može se baš u ovogodišnjem budžetu grant za Kantonalnu bolnicu smanjiti sa dva miliona na 750 hiljada KM kao što predviđa Vladin prijedlog.Drugim riječima, SDA nudipodršku budžetu samo uz uslov da budžetski novac ne bude rasipan na predizbornu kampanju već da bude namijenjen za rješavanje gorućih problema građana našeg kantona”, zaključio je Musić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe